Školske klupe i živa riječ su nezamjenjivi

Objavio 30. siječnja 2021. Nekategorizirano Jedan komentar

Vrijeme u kojem živimo je preteško: Hrvatska se nije oporavila od gospodarske krize iz 2008., pravna država ne funkcionira , dogodile su se prirodne katastrofe, a pandemija COVID –a u sve nas je unijela dodatni nemir i strah, zbog COVID-a smo od društvenih i socijalnih bića postali asocijalni pojedinci.

Pretvaramo se u zombije koji prate izvješća Stožera ili zombije koji su život podredili računalnim igricama. Postali smo ovisnici o ekranima na kojima nam serviraju samo filtrirane vijesti koje će nas voditi u pravcu koji želi vlast bila ona politička ili gospodarska, u Hrvatskoj to nije isto.

Postoji li model kojim se takvo stanje uspavanosti duha može promijeniti ? Postoji li način da opet postanemo osobe koje dišu punim plućima i razmišljaju vlastitom glavom?

Stjepan Radić je govorio: „Naš seljački pokret obuhvaća sveukupni narodni život. On obuhvaća, najprije, napredno seljačko gospodarstvo; zatim naprednu pučku školu, onda praktičnu srednju školu i sve visoke tehničke i znanstvene škole, a konačno obuhvaća i sva ljudska nastojanja za svjetskim mirom, za socijalnom pravicom i za sređenom i uređenom slobodom istinske demokracije.“ (Radić,1995,281, Izabrani  politički spisi).

Samo obrazovani pojedinac može mijenjati društvo nabolje, Hrvatska seljačka stranka je vrhunac političke snage postigla u trenutku kada je kritična masa, do tada neobrazovanog puka, postala pismena i počela čitati o zbivanjima u naprednim gospodarstvima u okruženju i kritički povezivati činjenice. Obrazovani Hrvati su počeli razmišljati.

Model uspješnog gospodarstva i uspješnog društva postoji  i zove se obrazovani pojedinac. Da bi naša djeca počela kritički razmišljati i donositi odluke koje će Hrvatsku povući u budućnost mora im biti omogućeno  redovito pohađanje nastave u školskim klupama uz živu riječ nastavnika i profesora i njihovo poticanje na stvaranje osobnih stavova o svakoj pojavi neovisno radi li se o plaćanju članarine Gospodarskoj ili Obrtničkoj komori, ulozi pozicije i opozicije u jednom društvu ili utjecaju viška soli i nedostatku vitamina na ljudski organizam.

Svim učenicima i svim studentima mora biti dozvoljeno redovito pohađanje nastave! ODMAH, bez odgode.

Svjedoci smo da ekrani, o kojim smo postali ovisni, podržavaju stav premjera koji opoziciju naziva oporbom, a oporbu želi prilagoditi svojim potrebama i interesima pozicije što se ne smije dogoditi jer bez opozicije koja razmišlja i zastupa interese naroda naše društvo ne može naprijed.

U školama se, između ostalog, uči koja je uloga pojedinog dijela društva, a povijest kako se do ostvarivanja ciljeva dolazi što nekima, očito, smeta i zato koče obrazovni sustav i odgađaju  do besvijesti početak redovite nastave za sve učenike i studente.

Join the discussion Jedan komentar

Ostavi komentar