HSS-ova ocjena županijskih mjera za gospodarstvo: tromost, sporost i nedostatak vizije

Objavio 17. lipnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Brodsko-posavski skupštinari u srijedu, 17. lipnja na tematskoj sjednici su raspravljali su o mjerama za pomoć gospodarstvu i poljoprivredi. Hrvatska seljačka stranka i županijski vijećnici podržavaju svaku pomoć gospodarstvu koje je pretrpjelo znatne štete uslijed provođenja epidemioloških mjera koje su za cilj imale smanjenje širenja epidemije COVID-19.

U HSS-u smatraju da su mjere koje predlaže Brodsko-posavska županija pomalo zakašnjele s vremenom donošenja jer HSS je isto predlagao još u travnju ove godine.

O mjerama je na sjednici Županijske skupštine govorio Saborski zastupnik i kandidat za Sabor HSS-ovac Davor Vlaović koji  se pridružio  čestitkama koje su upućene medicinskim sestrama, medicinskom osoblju i  javnozdravstvenim djelatnicima  te istaknuo kako se od pohvala i čestitki ne živi nego od plaće, a prekovremeni sati baš medicinskom osoblju nisu isplaćeni.

Vlaović je u svom izlaganju naglasio kako su posljedice zaustavljanja gospodarstva u Brodsko-posavskoj županiji, koja ovisi o radnim mjestima u turističkoj sezoni  i sezonskom zapošljavanju, jako izražene, a pravi rezultati prvog vala COVID-a biti će vidljivi tek najesen.  Tromost, sporost i nedostatak vizije Brodsko-posavske županije u donošenju mjera, prema Vlaoviću,  najbolje se  vidi  pri  usporedbi s aktivnostima susjednih slavonskih županija koje su svoje mjere za oporavak poljoprivrede i gospodarstva donijele i prije dva mjeseca. Kazao  je :

  • Nezaposlenost u Hrvatskoj raste , trenutno  u RH ima 155.000 nezaposlenih osoba, a 10.000 od tog broja su novo nezaposleni iz radnog odnosa  u svibnju stekli taj status . Zato tražim pomoć za 1.350 novo nezaposlenih u Brodsko-posavskoj županiji. Za mnoge će takva pomoć kasno stići jer niste reagirali na vrijeme, onda kada vam je HSS uputio dopis s traženjem žurnog sazivanja sjednice i još žurnijeg donošenje mjera za spas gospodarstva. Vi ste se dogovarali dva mjeseca,  dva mjeseca bez primanja, plaće, obiteljima je previše.

Vlaović je podržao mjere pomoći obrtnicima koje omogućavaju 30.000,00 kn pomoći  po pojedinom obrtu ali i zatražio jasno definiranje kriterija po kojima obrtnici to pravo mogu ostvariti.

  • Nije dobro da se sredstva dijele bez poznatih kriterija i prethodno utvrđenih pravila jer je moguć scenarij kao na državnoj razini, odnosno pojava da pomoć dobiju i oni koji na istu nisu imali pravo pa ju moraju vraćati u proračun – rekao je.

Prema HSS-ovcu planirana pomoć poljoprivrednicima nije dostatna posebice kad se zna da su poljoprivrednici osim zbog provođenja epidemioloških  mjera imali i štetu uzrokovanu kasnoproljetnim mrazom. Predložio je da se prihodi županijskog proračuna prihodovani od  zakupa za državno poljoprivredno zemljište preusmjere za naknadu šteta uzrokovanih mrazom  jer bez pomoći pojedini voćari i vinogradari neće moći provesti odgovarajuću zaštitu tijekom ljetnih mjeseci što će za posljedicu imati smanjene urode i veću pojavu bolesti u sljedećoj vegetacijskoj sezoni.

Posebno je istaknuo potrebu pomaganja stočarskim gospodarstvima koja uz probleme s prodajom žive stoke imaju i gubitke zbog  produženog  vremena tova uzrokovane potrošnjom stočne hrane koja ne rezultira prirastom stoke.

HSS-ovci su mjere podržali, a iz izlaganja zastupnika Vlaovića vidljivo je da nisu zadovoljni  nepripremljenošću kriterija o načinu  raspodjele  pomoći, sporošću pri donošenju mjera i  neuvažavanjem problema koji postoje , a nisu direktno vezan za COVID.

Ostavi komentar