HDZ u Brodsko-posavskoj županiji protiv ulaganja u gospodarstvo

Objavio 28. svibnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Brodsko-posavska županija je jedna od rijetkih jedinica regionalne samouprave koja nije , ne samo donijela mjere za oporavak gospodarstva nego nije o istima željela niti raspravljati.

Županijska organizacija HSS-a prije mjesec dana uputila je pismo županu i predsjedniku županijske skupštine u kojem traži hitno donošenje mjera za pomoć  brosko-posavskim gospodarstvenicima  kako  bi se pomoglo gospodarstvu nakon dvomjesečnog zapovjeđenog mrtvila od strane Nacionalnog stožera za obranu od COVID-a, a koji je HDZ-ova  instalacija baš kao i vladajući u Brodsko-posavskoj županiji. Na pismo se nisu niti očitovali.

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u četvrtak, 28. svibnja u ime Kluba vijećnika HSS-a Ivan Šmit je tražio dopunu dnevnog reda  s točkom „Mjere za ublažavanje štetnih posljedica na gospodarstvo izazvanih COVID-om“.

19 vijećnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera je glasalo protiv. Za prijedlog je bilo  svih 16 nazočnih opozicijskih vijećnika.

HSS je predložio sljedeće mjere koje bi trebale očuvati zaposlenost u Županiji i smanjiti posljedice dvomjesečnog  naređenog zastoja gospodarskih aktivnosti:

–     Jasno definiranje kriterija za ostvarivanje sloboda i prava građana i poduzetnika te kriterije za povratak standardnom načinu života

–     uspostavu Fonda solidarnosti za obrtnike, sukladno prijedlogu  Županijske obrtničke komore

–     Pomoć pri uspostavi brzih linija kreditiranja i sufinanciranje kamata svim poduzetnicima

–     Uspostavu burze proizvoda, pomoć pri otkupu i plasmanu na tržište

–     Aktivaciju kratkih lanac opskrbe hranom kao pomoć poljoprivredi

–     Zaustavljanje svih zapošljavanja u javnom sektoru

–     Stavljanje poljoprivrednog zemljišta u funkciju

Nakon odbacivanja prijedloga nužno je postaviti pitanje komu je u interesu razvoj županije i dobrobit njenih građana a komu političko djelovanje služi za zadovoljavanje osobnih interesa.

U HSS-u vjerujemo kako će građani Brodsko-posavske županije uvidjeti tko priča „Ivicu i Maricu“ a tko promišlja o realnom životu.

Ostavi komentar