Važne su ceste, staze, domovi, ali je najvažniji čovjek

Objavio 12. kolovoza 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Što mogu učiniti za svoju obitelj, svoje naselje, svoju općinu, za svoju Hrvatsku, kad tako budemo promišljali korupcija i kriminalne radnje biti će svedene na minimum kazao je propovjedni na svetoj misi povodom Dana općine Nova Kapela i blagdana sv. Klare u ponedjeljak 12. kolovoza.
Nakon svete mise izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Ivanom Šmitom i njegovom zamjenicom Vesnom Jergović u pratnji gostiju položilo je vijence, zapalilo svijeće i poklonilo se poginulim braniteljima novokapelačkog kraja kod spomenika i središnjeg križa na mjesnom groblju.
Na kraju trodnevne svečanosti obilježavanja Dana općine, koje se sastojalo od sportskih turnira, koncerata, natjecanja u kuhanju čobanca i tradicionalnog stočnog sajma, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je izvješće o radu u protekloj godini i planove za iduću prisutnima prezentirao načelnik Šmit rekavši kako je povoljna okolnost za jedinice lokalne samouprave, pa tako i za općinu Nova Kapela postojanje europskih fondova kojima se mogu financirati projekti značajni za lokalno stanovništvo kao što su lokalne ceste, vrtići, zapošljavanje teže zapošljivih skupina kako je zaposleno trideset žena s Općine u programu „Zaželi“ kojim se skrbi za starije i nemoćne s područja općine Nova Kapela. Šmiti je istaknuo važnost zajedništva i koordiniranog djelovanja općina, županija i države pri korištenju raspoloživih zajedničkih europskih sredstava kazavši.
„Izgradili smo lokalnu cestu Soci – Siče, za koju čekamo uporabnu dozvolu, vrijednost investicije je 5 mil. financirano europskim novcem. Zašto ta cesta mnogi se pitaju, zato jer je takav natječaj postojao, a mi smo imali uvjete. Drugi važan natječaj i drugi važan ugovor, s lokalnom građevinskom firmom, potpisat ćemo ovih dana za dogradnju dječjeg vrtića , financirano europskim novcima vrijednosti 5 mil. kn, vjerujem da ćemo ga nagodinu za Dan općine svečano otvoriti. Planira se i prostor za jaslički uzrast što će biti velika pomoć zaposlenim mladim ženama.
Zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja smo obnovili dom u Srednjem lipovcu, zajedno s Europskom unijom ovih dana radimo na poboljšanju dostupnosti besplatnog Interneta, zajedno s Ministarstvom kulture smo obnovili krovište na domu u Sičama, zajedno s umirovljenicima apliciramo na natječaj u Ministarstvu demografije gdje već treću godinu povlačimo sredstva , zajedno s Vatrogasnom zajednicom krećemo u kupovinu vatrogasnog vozila, zajedno s Uredom vlade za stambeno zbrinjavanje krećemo u zbrinjavane kolnika u Donjem Lipovcu, zajedno sa ŽUC-om smo obnovili cestu od Lipovca do Majdana, zajedno s Dragovčanima uredili smo središte Dragovaca. Ističem zajedništvo jer samostalno bilo koja općina može malo, ali združenim snagama i zajedničkim novcem može se puno. Ukupno smo investirali 20 milijuna kn u jednoj godini.
Najdraži dio mi je izdvajanje 800 tisuća kuna proračunskog novca potrošenog za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Do današnjeg dana 21 obitelj s više od četrdesetero djece je dobila od 30-50.000 kn za kupnju ili gradnju obiteljske kuće na našoj općini. To su obitelji koje su se doselile ili razmišljale o odlasku. Mjerom kojom smo omogućili kupovinu kuća u Sičama ili Seocu uz subvenciju od 50.000 kn ostali su. Taj program nastavljajmo dalje. Važne su ceste, staze , domovi, ali je najvažniji čovjek koji ih koristi. Mlade obitelji kojima smo pomogli baš to će činiti.“
Na kraju izlaganja načelnik Šmit je najavio stavljanje u funkciju nekadašnjeg poslovnog prostora „Nigme“ Nova Kapela, Općina je kupila prostor i planira uređenje istog.
U ime prisutnih načelnika prisutne je pozdravio Antun Pavetić načelnik općine Oriovac, u ime Županije nazočnima se obratio zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, obojica su pohvalili rad Općine i načelnika potvrdišti kako je zajedništvo o kojem je u svom izlaganju govorio načelnik Šmit temelj uspjeha.

4_NK_Antun Pavetić12_NK9_NK11_NK12_NK5_NK8_NK7_NK13_NK3_NK1_NK14_NK106_NK

Ostavi komentar