Slavonska i moslavačka sirotinja bi preustrojem mogla dobiti nuklearni otpad

Objavio 26. siječnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Zaštita prirode je jedna od važnijih sastavnica kojima se treba voditi Hrvatska Vlada prilikom planiranja gospodarskih aktivnosti i promjena prostornih planova. O zakonu o zaštiti prirode raspravljali su hrvatski sabornici prošlog tjedna. Raspravljalo se i o zakonima kojima je cilj legalizirati državnu centralizaciju spajanjem, za hrvatsko gospodarstvo i sigurnost, važnih agencija s ministarstvima. U ime zastupnika HSS-a govorio je Davor Vlaović.
„Tražili smo od predstavnika Ministarstava, ovisno o kojoj Agenciji je bila riječ, podloge iz kojih bi se vidjelo razloge za ukidanje pojedinih Agencija i benefite istog. Nismo dobili.
Najviše mi smeta ukidanja Hrvatske savjetodavno poljoprivredno šumarske službe i Hrvatskog stočarskog selekcijskog centra. On su servisi našim poljoprivrednicima.
Jučer, objavom Ministarstva financija je razotkriveno da ušteda nema milijardu i 227 milijuna kuna raspodijelio po Ministarstvima. Sve zaposlenike agencija preuzela su ministarstva. Sve su to samo političke odluke i centralizacija upravljanja.

Vlaović u spajaju agencija, koje nisu bile fiktivne nego su radile za dobrobit građana i interesu zaštite prirode, s ministarstvima ne pronalazi ništa osim politikantstva i želje za dodvoravanjem građanima koji od vladajućih očekuju promjene, a prema njegovim riječima nedostaje im vizija, znanje i istinska volja da promjene u gospodarstvu pokrenu.
„Dogoditi će se da, ono što je hrvatsko pravilo, najsposobniji i najobrazovaniji , doktori znanosti, koji su radili u stručnim i znanstvenim institucijama, kao što je Agencija za zaštitu okoliša i prirode, utopiti u Ministarstvo, dobiti manju plaću i u konačnici napustiti taj posao i otići negdje u privatni biznis. Izgubiti ćemo struku. Imat ćete nedostatak stručnih kadrova, a s druge strane, za nekakve vanjske evaluacije za zahvate u prostoru, gdje treba stručna evaluacija, tražiti ćete savjetnike ili konzultante koji će vjerojatno onda biti skuplji nego što bi to napravila Agencija. Jedini cilj vama je bio riješiti se 19 ravnatelja ili voditelja zavoda koji vam politički nisu bili po volji. Provodi se politička volja umjetne vladajuće većine koja je stvorena trgovinom i kupnjom mandata. To za Hrvatsku nije dobro.
Vlaović se posebno osvrnuo na Agenciju za okoliš i prirodu koju ima većina europskih članica kao neovisno stručno tijelo što osigurava zastupanje stručnih , a ne političkih stajališta bilo koje političke opcije. HSS prema Vlovićevim riječima smatra da je hrvatski okoliš i priroda vrijednost koje ne bi smjele biti razlog sukoba u političkoj areni, agencije moraju raditi na očuvanju hrvatskih interesa.
„Ministarstvo će radit neovisno i stručno ili će raditi politički? Pa budimo realni, donositi će se političke odluke, a zaposleni će provoditi odluke ministara. Vjerujem kako ima dosta stručnjaka koji neće sebi dozvoliti, zbog svojih stručnih znanja, podnosit taj politički diktat, jedino tako možemo sačuvati hrvatske interese.
Dobro je objedinjavanje inspekcija u Državni inspektorat. Pojedinim obrtnicima i poduzetnicima glavni prigovor je bio što su svaki dan ili svaki tjedan imali jednu, dvije, tri, pet inspekcija, više ni inspektori nisu znali što im je nadležnost, u različitim slučajevima po istom predmetu, donosili su drugačije kazne i rješenja. Vjerujem da će taj postupak rasteretiti male obrtnike, poduzetnike i OPG-ove, da se neće trenirati strogoća na malima jer obično je to tako bivalo.“
HSS-ovac smatra kako će Državni inspektorat pomoći pri sprječavanju unosa invazivnih vrsta na područje RH, a kao jedan od većih problema istaknuo je unos hrastove stjenice koja uništava slavonske šume. Očekuje da Državni inspektorat s Hrvatskim šumama i Šumarskim fakultetom poduzme potrebne aktivnosti za sprječavanje daljnjeg širenja jer je po njegovim riječima ministar poljoprivrede obećao sredstva za provođenje mjera. Osvrnuo se na potrebu očuvanja Hrvatske kako GMO slobodne zemlje.
Mi u HSS-u smo protiv unošenja GMO materijala u Hrvatsku. Želimo da Republika Hrvatska i dalje bude GMO FREE, kao što je većina županija u RH donijela odluke i nadam se da ovaj Državni inspektorat i poslovi inspekcije, koji prelaze na njih Zakonom, neće dozvoliti nikakav unos genetski modificiranih organizama u Republiku Hrvatsku. Nameće se problem zbrinjavanja nuklearnog otpada iz Krškog , Hrvatska ima ugovornu obvezu kao partner. Očekujemo ne samo stručnost nego pravednost i pravičnost kod donošenja odluka o zbrinjavanju nuklearnog otpada. Ne smije slavonska i moslavačka sirotinja doći u poziciju živjeti pored deponija nuklearnog otpada.“ zaključio je Vlaović.

2

Ostavi komentar