Socijalna osjetljivost i solidarnost u Hrvatskoj su mrtve

Objavio 24. siječnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović raspravljao je u Hrvatskom saboru o Zakonu o ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda koji bi građanima Hrvatske trebao dati sigurnost da će u slučaju prirodnih nepogoda, na koje ne mogu utjecati, biti obeštećeni.
„Zakon o ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda je obmana i prevara građana Hrvatske , u Proračunu RH je za sanaciju šteta nastalih prirodnim nepogodama predviđeno tek 20 milijuna kuna što je premalo za bilo kakvu ozbiljniju stanciju ozbiljne štete.“ kazao je Vlaović i konstatirao kako nepogode vladajućima služe za slikanja i davanja izjava pred kamerama i stvaranja lažne slike socijalne i solidarne Hrvatske. Ustvrdio je kako Hrvatska ne samo da ne planira vlastita sredstva za naknadu šteta nego ne zna povući niti sredstva iz europskih socijalnih fondova.
„Pred kamerama pokazujete empatiju, kad se kamere ugase zbrajate, procjenjujete i građanima isplaćujete po 100 kuna naknadu štete. Zakonom stvarate lažne nade to nije fer i korektan odnos prema građanima, istovremeno Hrvatska nije povukla niti sredstva za štete nastale u požarima 2016. i 2017. godine jer nije usklađena metodologija potraživanja. Više su koštale medijske kampanje kojima ste pozivali poljoprivrednike da prijave štete od požara nego što je poljoprivrednicima isplaćeno sredstava. Koliko su poljoprivrednici dobili tajite. Tražio sam podatak iz Ministarstva poljoprivrede , nisam ga dobio.“
Vlaović je podsjetio kao je HSS kod izglasavanja proračuna tražio da se stavka za naknadu šteta poveća jer nepogode su česte, štete velike i građani ih teško mogu sami sanirat iz godine u godinu, prijedlog nije prihvaćen. Posebno se osvrnuo na metodologiju procjene šteta koju često rade povjerenstva s nedovoljno znanja i iskustva u tom poslu.
„Svojim postupcima i malim proračunskim sredstvima poručujete ljudima da ne prijavljuju štete. Stručnu pomoć kod procjene šteta na terenu davali su zaposlenici Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe, sada su zaposlenici Ministarstva, hoće li imati ovlasti to raditi i dalje“
Naveo je hrvatskoj javnosti dobro poznate nepogode za koje država nije pronašla rješenje .
„U Slavonskom Brodu je u vrijeme Uskrsa 2018. zagađena pitka voda, angažirane su službe, tvrtke dobavljači pitke vode. Građani su dobili pitku vodu, ali ta voda niti danas nije plaćena dobavljačima. Hoće li ikada biti plaćena, sva potrebna dokumentacija je dostavljena. Isto tako ne zna se tko je vodu zagadio.
U Starom Petrovom Selu šteta od suše procijenjena je na manje od 50%, petrovoselski poljoprivrednici jedini u Brodsko-posavskoj županiji nisu dobili naknadu štete. Državno povjerenstvo je tako odlučilo, u Zakonu stoji da se šteta nadoknađuje ako je veća od 30%. Povjerenstvo je odlučilo nepravedno. “
Vlaović se posebno osvrnuo na osiguranje i rad osiguravajućih kuća koje, posebice zbog sufinanciranja iz europskih sredstava , ucjenjuju poljoprivrednike, police su previsoke, a naknade poljoprivrednicima nisu adekvatne kao i planirana sredstva za druge oblike nepogoda i šteta.
„U slučaju kad tuča uništi urod jabuka osiguravatelji priznaju samo ono što je ostalo oštećeno na stablu, jabuke koje su pale pod stablo ne priznaju kao štetu. Tu leži uzrok nezainteresiranosti poljoprivrednika za osiguravanje usjeva. Država mora utvrditi pravila igre, a to ne čini. Žutica vinove loze je problem u cijeloj Hrvatskoj, a sredstva su planirana samo za istarske vinograde. Na granici nam je bolest svinja, afrička svinjska kuga, za sanaciju šteta nije planirana niti jedna kuna, a HSS je na vrijem i na to upozoravao.
U 2018. Hrvatska nije nabavila niti jednu raketu za zaštitu od tuče, a županije u uredno uplatile svoje obveze sukladno Zakonu. Pitam je li potrošen taj novac i za što je potrošen, kani li se u potpunosti ukinuti zaštita od tuče protugradnim raketama? Tražim da se žurno raspiše natječaj za nabavku raketa za 2019. Ovakvim načinom pokazujete nebrigu za hrvatsko selo, posebice za Slavoniju u kojoj se proizvodi najviše hrane.“ rekao je na kraju izlaganja Vlaović.

3

Ostavi komentar