Ako vam je teško držati stijeg pravednosti dajte ga nama mi ćemo ga držati svojim kostima….

Objavio 30. rujna 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U nedjelju, 30.rujna 2018, održan je 26. komemorativni skup u spomen na poginule braniteljima s područja općine Oriovac. Program obilježavanja , posebno komemorativna sjednica, bio je emotivan i tužan kao i uvijek kada se Oriovčani sjećaju tridesetog rujna ´92. kada je u jednom danu poginulo 16 pripadnika 108. brigade iz Oriovca i susjednih sela.
Obilježavanje sjećanja na poginule branitelje je započelo je svetom misom zadušnicom u crkvi Sv. Emerika u Oriovcu, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u oriovačkom parku, komemorativnom sjednicom i završilo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće na posljednjim počivalištima poginulih branitelja na mjesnim grobljima.
Komemorativna sjednica održana je u Društvenom domu Oriovac, a program se ove godine može se sažeti u rečenicu: „ Hrvatska ljubavi moja“ jer branitelji su život dali za onu koju su voljeli i onu u koju su vjerovali za svoju domovinu Hrvatsku.
„Došli smo dana s tugom i ponosom odati počast našim poginulim sinovima, očevim, muževima, braći, prijateljima i suborcima radnim kolegama, susjedima. Dali su život za obranu doma i Domovine i ostvarenje stoljetnog hrvatskog sna, države Hrvatske. Hrvatska je utemeljena na kostima hrvatskih branitelja. I župnik u najavi današnje komemoracije rekao je kako je danas u Hrvatskoj sve naopačke; mladi ljudi i cijele obitelji odlaze iz Hrvatske tražeći bolji život, ali nisu oni krivi. Hrvatski branitelji su dajući život željeli državu blagostanja, Hrvatsku jednakosti, Hrvatsku zajedništva. Živote su dali za zemlju vladavine prava, zemlju u kojoj se radi i zarađuje, zemlju u kojoj se ne zatvaraju tvornice nego upravo suprotno. Željeli su kao Slavonci proizvoditi hranu na svojim njivama, željeli su proizvoditi hranu i za one koji nemaju uvjete kao mi. Na žalost sve je naopako. Nisu znali da će prosječna plaća biti 5 tisuća kuna, ali da će mnogi raditi za dvije i pol tisuće kuna i šutjeti i biti sretni jer, na žalost, ima i onih koji rade, a ne dobivaju plaću. Reći ću i danas; ne gubimo nadu mada smo uvijek bili najbolji ratnici kod tuđih gospodara i najbolji radnici, ali kod tuđih poslodavaca. Hajdemo, nije kasno, raditi svako na svom radnom mjestu stvarati bolju i pravedniju Hrvatsku samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna“ kazao je načelnik općine Antun Pavetić u svom obraćanju prisutnima.
Župan Danijel Marušić rekao je kako je u Oriovcu na komemoraciji uvijek najglasnija tišina koja govori više od bilo koje riječi i dodao: „Svi smo samo ljudi, živimo u vremenu kada nam mladi odlaze, a pobjednicima sude. Čuo sam rečenicu koja me se dojmila i koja odzvanja u meni a glasi; na državu možemo biti ljuti, al` na domovinu nikada. Tako je , domovina je uvijek s nama gdje god bili. „ izlaganje je završio stihovima: „Za njih se pomoli neka braća znaju , heroji se nikad ne zaboravljaju. Branili su svoje i rame uz rame k`o ratnici svjetla stali protiv tame.“
Saborski zastupnik Davor Vlaović u obraćanju je rekao „Uvijek mi je teško doći na ovu komemoraciju, uvijek se osjete majčine suze i tih jecaji i vječno pitanje je li moralo biti baš tako i zašto baš on. Njihova žrtva nam mora biti motiv da oživotvorimo njihove snove, da izgradimo Hrvatsku kakvu su generacijama željeli Hrvati, da ispravimo sve do danas stvorene nepravde. Posebno smo na nepravde osjetljivi mi Slavonci jer naša djeca najčešće odlaze. Kako ih vratiti i probuditi zajedništvo radi kojega su vaši sinovi dali živote, kako dati jednaku priliku svakom Hrvatu. Krenimo svako od sebe , učinimo najbolje što možemo onda ćemo, kad dođe taj dan, svakom od njih moći pogledati u oči.“
Nakon komemoracije članovi općinskog vijeća uputili su se s obiteljima poginulih a mjesna groblja gdje su zapalili svijeće, položili svijeće i još jednom se pomolili za svakog heroja.

1396280111415121652019104

Ostavi komentar