Činimo li dovoljno za hrvatske građane

Objavio 14. veljače 2018. Nekategorizirano Nema komentara

„Važni su građani, zakone donosimo radi svih građana RH, važna je refleksija zakona koje donosimo na životni standard svake obitelji.“ kazao je Davor Vlaović, saborski zastupnik HSS-a prilikom rasprave Zakona o tržištu plina u Hrvatskom saboru te ukazao na opasnosti koje prijete nakon trogodišnjeg prijelaznog perioda kontrole distribucije plina u Hrvatskoj.
„Hoće li cijena plina, nakon prijelaznog perioda od 3 godine koji omogućava kontrolu distribucije i cijena nakon čega slijedi izlazak na otvoreno EU tržište , energenta potrebnog našoj industriji i građanima biti niža, jednaka ili viša u odnosu na današnju. Business modeli do sada su uvijek završavali na korist krupnom kapitalu i na štetu građana, profit postaje prioritet i zaboravlja se socijalna komponenta i društvo tone u ponor socijalne neosjetljivosti.
Nužno je ulagati u poboljšanje postojećih kapaciteta što se do sada nije činilo. INA je prodana, a istraživanje i razvoj zaboravljeni, nije ulagano u istraživanje novih plinskih polja, nije osiguran utjecajna regulaciju cijene plina građanima i industriji, kroz regulatorni dio iz vlastite proizvodnje. Nižom cijenom plina naše gospodarstvo može postati konkurentnije na globalnom tržištu.
Uređenje tržišta plina RH je potrebno kako bi tijekom cijele godine imali dostatne količine plina za industriju i građane. U Hrvatskoj postoje 34 distributera plina koji su dobili koncesije za pojedino područje opskrbe plinom, što je bilo predmetom mnogih sudskih sporova kojima je uzrok različito definirano vlasništvo plinske mreže, a vlasnici su lokalna ili regionalna samouprava. Građanima je u tim situacijama prijetila je neopskrba plina baš kao školama i dječjim vrtićima. Zato predloženi model zagarantiranog dobavljača smatram dobrim, definirati će opskrbiljvača i osigurati kontinuiranu opskrbu plinom , osigurati će instrumente jedinicama lokalne i regionalne samouprave za izgradnju plinske mreže u rjeđe naseljenim područjima. „
Vlaović jednim od većih problema u Hrvatskoj smatra tromost administracije i pogodovanej interesnim skupinama .
„Naš problem je spora hrvatska administracija koja treba donositi važne odluke. Tako i najavljena plinofikacije rafinerije u Bosanskom Brodu je trebala prema najavama biti završena, a nije niti započela.
Pozdravljam izgradnju LNG-terminala koje će graditi hrvatske tvrtke s iskustvom kao što je tvrtka Đuro Đaković iz Slavonskog Broda, a ne tvrtke bez iskustva u obavljanu takvih poslova.“

1images (2)

Ostavi komentar