Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz perspektive HSS-a

Objavio 16. studenoga 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz perspektive HSS-a
U Saboru je u prvom čitanju raspravljen Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima o kojemu je u ime Kluba zastupnika HSS-a govorio Davor Vlaović. Predloženi Zakon je komparirao s današnjim stanjem u poljoprivredi i posljedicama koje su se dogodile zbog ne postojanja zakonodavnog okvira koji štiti OPG-ove.
„Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je nužnost. OPG-ovi ne mogu parirati trgovačkim društvima i obrtima, mnogima je nejasno što OPG zapravo je. Stav HSS-a je da bez OPG-ova nema niti hrvatske poljoprivrede. Želimo definiciju statusa OPG-a, zato ćemo podržavamo inicijativu donošenja Zakona.
OPG-ovi su bili nepoznanica hrvatskim financijskim institucijama za razliku od Agrokora i sličnih koji su bili prihvatljivi i financijskim institucijama i HBOR-u. On su kreirali hrvatsku poljoprivrednu politiku razvoja na način kako je njima odgovaralo i diktirali tempo : ulazne cijene, modele otkupa i rokove plaćanja. Zato je više od 50 tisuća OPG-ova blokirano, a zadnjih deset godina iz Upisnika ispisano više od 20 tisuća gospodarstava. Zakon o OPG-ima mora zaštititi mala poljoprivredna gospodarstva koja moraju postati strateška okosnica poljoprivredne i proizvodnje hrane u Hrvatskoj.
Što će se stvarno događati pod velikim je upitnikom jer veliki dio poljoprivrednog zemljišta nije u funkciji. Podaci Državnog zavoda za statistiku i ARKOD-a su u nesuglasju za 425 tisuća ha kojih nema u sustavu. Pitamo se obrađuju li se, ne obrađuju ili su dio „sive zone“.
Moguće da ti hektari nisu u Upisniku jer važeći hrvatski propisi nisu poticajni za proizvođače koji ne žele biti dio sustava poticajnih plaćanja. Iz tog razloga od Zakona očekujemo normativno približavanje OPG-ima kako bi oni postali istinski dio hrvatskog poljoprivrednog sustava.
Naš prijedlog je povećajte pragove Standard outputa (SO). SO nije dobit poljoprivrednog gospodarstva već samo ekonomski rezultat, on se izračunava kao pretpostavljeni prihod, bez rashoda. To je samo ekonomski obujam proizvodnje. Predložene 3.000 € kao SO je premalo čak i za hobiste, a OPG mora biti održiv.
Navodim primjere: proizvođač 4 krmače prelazi vrijednost proizvodnje SO od 3.000€, proizvođač koji proizvodi 4 ha kukuruza prelazi SO 3.000€, proizvođač 1ha povrća prelazi 3.000 € SO, proizvođač maslina na jednom ha prelazi SO od 3.000€.Dobit takvih gospodarstava može biti tek nekoliko tisuća kuna. Svaki proizvođač koji pređe zadanu granicu SO-a postaje obveznik plaćanja doprinosa za mirovinsko, zdravstveno osiguranje, ozljede na radu, zapošljavanje. To nije stimulativno za proizvođače.
SO mora biti u razini praga na kojem poljoprivredna proizvodnja postaje održiva i rentabilna. Ukoliko to ne uvažimo veliki broj malih proizvođača će ostati izvan sustava, a predložene norme će dodatno ubijati slavonsko selo.
Mnogi drugi zakoni također ne uvažavaju OPG kao na pr. Zakon o posredovanju pri zapošljavanju, poticanju zapošljavanja. U predloženom Zakonu je dobro što članovima obitelji omogućava sudjelovanje u poslovima na gospodarstvu bez zasnivanja radnog odnosa. Očekujemo da i OPG dobije mogućnost korištenja poticajnih mjera za zapošljavanje što do donošenja ovog Zakona nije bio slučaj. Pravo naknade za nezaposlenost također ne uvažava zaposlenog na OPG-u koji je plaćao sve doprinose (mirovinsko, zdravstveno, doprinos u slučaju ozljeda na radu i za zapošljavanje ), a nakon prestanka radnog odnosa i prijave na HZZ ne ostvaruje pravo na ikakvu naknadu. I OPG-ovac mora imati socijalna prava kao i svi ostali zaposleni u Hrvatskoj. Tražimo da se odredbe o pravima OPG-ovaca nakon ostajanja bez posla izjednače s pravima ostalih zaposlenih u Hrvatskoj.
Podržavamo odredbu o zaštiti dijela imovine od ovrhe, jer upravo mnogi od njih, oni koji su kroz operativne programe gradili farme, itekako znaju što znači ostati bez sredstava za preživljavanje. Danas su blokirani jer su jamčili cjelokupnom imovinom, a ostali bez svega zbog smanjenja cijene poljoprivrednih proizvoda nakon početka rada njihovih novoizgrađenih farmi.
Podržavamo i mogućnost pružanja turističkih usluga na OPG-u, to je jedan od modela kako pomoći plasmanu poljoprivrednih proizvoda na vlastitom pragu. Očekujemo da se shema školskog voća proširi i na druge poljoprivredne proizvode i druge javne institucije kao korisnike.
Svjesni smo važnosti udruživanja poljoprivrednih gospodarstava, niti jedno malo gospodarstvo ne može samo, treba pomoć jer ne mogu sami opstati na globalnom tržištu. Dva milijuna kuna u predloženom proračunu z a 2018.za proizvođačke organizacije neće biti dovoljno, to se može i mora povećati. Poljoprivrednike treba stimulirati na daljnje udruživanje i jačanje.
Mjeru brendiranja domaćih poljoprivrednih proizvoda smatramo pozitivnom potrebno je uz postojeće „Mlijeko s domaćih farmi „ ili „Kupujmo hrvatsko“ trebamo pronaći nove.
Mnogi poljoprivrednici ovaj Zakon očekuju kao „Jackpot“, da bi to postao predloženi Zakon treba puno dorada i izmjena.“ rekao je Vlaović
HSS podržava sve aktivnosti koje će osnažiti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i njegovim članovima osigurati život dostojan čovjeka, a istovremeno Hrvatskoj osigurati dostatnost domaće hrane.

1652600000

Ostavi komentar