Iseljavanje uzrok većine problema u Slavoniji , kažu HSS-ovci

Objavio 14. studenoga 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Vijećnici HSS-a aktivno su sudjelovali u radu 4. županijske skupštine raspravljajući o temama koje se tiču svih građana Brodsko-posavske županije.
Vijećnici Iva Šmit i Zlatko Bunjevac su postavili pitanje o organizaciji i sufinanciranju autobusnog prijevoza srednjoškolaca, organizaciji uslužnog klanja svinja u registriranim klaonicama s kojima je Županija potpisala ugovore o sufinanciranju pregleda na trihinelozu, problemima Regionalnog odlagališta smeća Šagulje. Vijećnik Šmit je zaključio kako Slavonija ima veliki problem s nedostatkom radnika što potencijalno može biti i problem kod uslužnog klanja za kojim je zbog staračkih domaćinstava u našim selima sve veće potražnja. U Slavoniji nema mladih koji bi to obavili u svojim dvorištima niti onih koji žele raditi u klaonicama.
Šmit je u ime Kluba vijećnika HSS-a zatražio i dopunu Programa rada Skupštine s točkom Analiza demografskog stanja i učinci projekta Slavonija na demografsku obnovu s prijedlozima mjera za demografski oporavak. Točka nije uvrštena u Program, ali HSS-ovci će neovisno o tomu pripremiti analizu demografskog stanja u županiji i predložiti mjere za oporavak rekli su vijećnici nakon Skupštine.
HSS-ovci su aktivno sudjelovali u raspravama vezanim za organizaciju i poboljšanje zdravstvenog sustava u županiji.
Ivan Šmit je o prijedlogu za dopunu Mreže javne zdravstvene službe kojom se općim bolnicama u Županiji vraća status koji su imale 2013 rekao : „Predloženom izmjenom Mreže zdravstvena zaštita građanima Brodsko-posavske županije postati će dostupnija što pozdravljamo , građani će imati primjerenu i sveobuhvatnu stacionarnu zdravstvenu skrbi takvom prijedlogu dajemo podršku.
Postavljamo pitanje hoće li zdravstvena zaštita zaista postati dostupnija ili tko će upućivati pacijente u bolnice na liječenje s obzirom na najavu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji bi trebao biti usvojen do kraja godine i stupiti na snagu u prvoj polovini 2018., a predviđa potpunu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite. Pitanje HSS-a je postoji li mogućnost otvaranja liječničke ordinacije u svakoj općini i popunjavanje postojeće Mreže, tako bi zdravstvena zaštita bila i praktično dostupna svakom stanovniku BPŽ ? Što će se dogoditi kada svi liječnici na primarnoj razini dobiju suglasnost ministra i postanu privatnici? Hoćemo li ostati država s najboljom i najdostupnijom zdravstvenom zaštitom za sve građane ili će zdravstvena skrb biti dostupna samo bogatima , a radnicima i poljoprivrednicima svaki odlazak liječniku postati noćna mora jer si neće moći priuštiti liječnika i liječenje.“
Postavio je i pitanje dugovanja bolnica s osvrtom na ulogu države u saniranju istih: „Najavljeno je saniranje dugova zdravstvenih ustanova koje imaju dugovanja starija od 365 dana. Jesu li naši ravnatelji u kategoriji onih koji su štedjeli, racionalno vodili naše ustanove i zato će biti dva puta kažnjeni ? Prvi puta jer su štedjeli, drugi puta jer neće dobiti sredstva za pokrivanje nepokrivenih dugova jer dugovanja njihovih bolnica nisu starija od 365 dana? Znamo da su proračuni zdravstvenih ustanova sastavni dio županijskog proračuna, što je s dugovima? Hoćemo li ih Županija sanirati iz vlastitog proračuna ili će konačno projekt Slavonija imati učinka i na konkretnim problemima. Hoće li se išta učiniti za Slavoniju i slavonsko zdravstvo za brodsku i gradišku bolnicu?“ zapitao je Šmit.
U raspravi je sudjelovao i saborski zastupnik Davor Vlaović i iskazao svoju zabrinutost za bolničke proračune i očuvanje razine zdravstvene skrbi koju imaju građani Brosko-posavske županije.

14238074_137593170027172_2277648117338875877_n

Ostavi komentar