Zakon radnike i poslodavce tjera u sivu ekonomiju , a mlade izvan granica Republike Hrvatske

Objavio 13. srpnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona , raspravljen je  u Hrvatskom saboru, u ime Kluba zastupnika HSS-a govorio je saborski zastupnik Davor Vlaović koji je o predloženom Zakonu  rekao:

„Predloženi Zakon ne rješava sve  probleme ovršenih hrvatskih građana, predloženo je samo dio izmjena  koje treba provesti kroz Ovršni zakon u smislu pomoći svim građanima, svjesni smo da je ovog trenutka nemoguće pomoći svima, ali ukoliko se pomogne jednom građaninu i to nije nevažno.

328.000 građana u RH je blokirano, to znači blokadu za cijele obitelji, to znači oko 1 milijun građana koji trpe posljedice blokade, izvan gospodarskog sustava su i vrlo često zbog  toga  pripadaju skupini socijalno ugroženih. To povezujem sa statističkim podacima od 28% hrvatskih građana koji žive u stalnom riziku od siromaštva. Nažalost i onih 54.000 zaposlenih ne mogu živjeti od svojih redovitih plaća.

Zakon će pomoći određenom broju hrvatskih građana. Ključno pitanje je kako ga poboljšati?

Je li to moguće ukidanjem tročlanih sudačkih povjerenstava ? Imaju li ti isti sudovi kapacitete i materijalno tehničke uvjete za obavljanje toga posla. Postoji mogućnost da tom odredbom sudske postupke vezane za ovrhe samo produžimo i povećamo  troškove ovrhe. Taj detalj nije zanemariv!

HSS podržava prijedlog kojim se onemogućava ovrha na jedinoj nekretnini, a dug zbog kojeg se ovršuje nekretnina ne smije biti manji od 50.000 kn. Velikom dijelu građana ta odredba je pomoć.

Nužno je onemogućavanje  trajnog blokiranja računa građana ili poduzeća što je i dovelo do 328.000 blokiranih građana. U Hrvatskoj treba uvesti ovršni sustav europskih država kao što je austrijski, njemački i djelomično slovenski  gdje se ovrhe male vrijednosti provode elektronski bez stvaranja novih troškova. Naš dosadašnji  Zakon radnike i poslodavce tjera u sivu ekonomiju , a mlade izvan granica Republike Hrvatske. Poduzećima je puno lakša varijanta izlaska iz problema stečaj, taj način rješavanja duga primjenjuju Njemačka, Velika Britanija i Italija. Neka nam ovog puta budu modeli i primjer.

HSS podržava da  ¾ plaće ne smije pod ovhu što se predlaže ovim Zakonom, ali upozoravamo da mnogi u Slavoniji rade za plaću od 2,5-3 tisuće kn , a to je glavni razlog nastajanja problema o kojem raspravljamo – blokiranih građana.

Smještaj deložiranih na samo 8 mjeseci nakon deložacije u socijalni stan  po nama nije rješenje, nakon osam mjeseci ti građani su i dalje socijalni slučajevi u našim gospodarskim uvjetima ovršeni građani za osam mjeseci neće naći rješenje svog problema. Ponovo će na redu biti država putem centara za socijalnu skrb,  postavljam pitanje je li nadležno ministarstvo dalo očitovanje o takvom načinu rješavanja problema deložiranih i ovršenih? Kod donošenja zakona važno je apostrofirati socijalnu komponentu.

Klub HSS-a podržat će izmjene Ovršnog zakona  koji smatramo prijelaznim rješenjem do donošenje potpuno novog zakona koji će riješiti većinu problema građana RH.“

 

Ostavi komentar