Ako sami ne cijenimo svoju povijest i tradiciju, tko će nas cijeniti?

Objavio 11. lipnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

 

,Bijelo biserje Slavonije je konjička manifestacija koja čini sastavni dio programa Brodskog kola , najstarije folklorne najstarije smotre folklora u Hrvatskoj koja se u Slavonskom Brod održava 53. puta. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS)  koji je tom prilikom rekao : „Ako sami ne cijenimo svoju povijest i tradiciju tko će nas cijeniti ? Slavonija Baranja i Srijem imaju svoju povijest, tradiciju  i ponos koji nosimo u sebi i zato jesmo danas ovdje u Slavonskom Brodu  na manifestaciji Bijelo Biserje Slavonije da pokažemo svijetu što imamo, a imamo se čime pohvaliti. Možemo se pohvaliti svojim lipicancima, nošnjama, svojom šokačkom kulturom koju mi koji smo danas ovdje živimo!“ te sa zavalio organizatoru Brodskog kola.

Brodsko kolo je najstarija manifestacija čiji život ovisi o onima koji ju organiziraju, promoviraju i posjećuju. Ta manifestacija je škrinja koja čuva sve ono što je Slavonsko, narodno, iskonsko od odjeće i obuće, lipicanca, kruha i pšenice slavonskih polja  koja su nekada  hranila cijelu Hrvatsku.

Zato bi programi Brodskog kola u budućnosti trebali zauzimati posebno mjesto i najbolju lokaciji u Slavonskom Brodu: lipicanac je ponos i dika svakog Slavonca, Šokca, naši djedov su ga uzgajali jer je lipicanac vezan za jasle značio preoranu slavonsku crnicu i kruh svagdašnji.

Jesmo li to zaboravili, jesmo li namjerno , svjesno slavonski ponos smjestili iza taraba, iz centra grada premjestili na periferiju ? Takve prakse je nužno mijenjati!

Vratimo lipicanca, bijelo biserje na mjesto koje mu pripada, vratimo izbor najljepše svatovske zaprege na brodski Korzo. Šokac i njegov lipicanac su direktno i indirektno gradili Brod kakav danas poznajemo zato Šokac i lipicanac jedan dan u godini, uz središnju manifestaciju Brodskog kola, zaslužuju svu pažnju Brođana. Ako to mogu Beč i Đakovo može i Slavonski Brod.

Na manifestaciji su, sa svojim lipicancima, u Slavonski Brod došli HSS-ovci iz cijele Slavonije od Županje, Baranje, Nove Gradiške i Kobaša i koji nisu krili zadovoljstvo što je manifestaciju otvorio njihov, HSS-ov saborski zastupnik.

Ostavi komentar