Izglasana samostalnost Općoj bolnici Nova Gradiška

Objavio 11. travnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Posljednja sjednica u Županijske skupštine Brodsko-posavske županije sazivu 2013-2017 završila je donošenjem odluke o osamostaljenju Opće bolnice Nova Gradiška, a raspravljalo se o zbrinjavanju otpada, održavanju županijskih cesta i poslovanju zdravstvenih ustanova.

Zašto nam propadaju ceste u Županiji  ?

Proračuni županijskih uprava za ceste smanjeni su izmjenom zakonodavnog okvira, za ŽUC Brodsko-posavske županije to znači smanjenje proračuna sa 60 milijuna na samo 29 milijuna kuna. To je razlog ne održavanim i prometnicama u propadanju.

Nedopustivo je da danas u Županiji imamo naselja, kao što su Pivare, koja su razdvojena od općinskih središta i ostatka svijeta neasfaltiranim cestama.

Građani naše županije ne smiju biti žrtve loših nacionalnih politika i smanjenja proračuna ŽUC-evima.

Zato tražimo prometno povezivanje naselja Stružani –Zoljani, sanaciju uništene ceste, zbog izgradnje podvožnjaka u Osječkoj ulici, u Gornjoj Vrbi, izgradnju rotora u Novoj Gradiški kao i sanaciju cesta koje su  oštećene ili uništene za vrijeme poplava 2014.

Opća bolnica Nova Gradiška

Građani Brdsko-posavske županije nemaju istu dostupnost  zdravstvene zaštite kao ostatak Hrvatske, Rijeka, Osijek,  Split ili Zagreb. Zato je HSS pokrenuo inicijativu za osamostaljenje Opće Bolnice Nova Gradiška

Zdravstvene ustanove u Brodsko-posavskoj županiji  bile su  pilot projekt ili narodski rečeno pokusni kunić u republici Hrvatskoj za istraživanje učinkovitosti spajanja općih bolnica.

Pokus je polučio negativan rezultat, nije došlo do smanjenja duga bolnica, nije došlo do organizacijskih poboljšanja, liječnici , specijalisti napuštaju Županiju.

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović je raspravljao o osamostaljenju novogradiške bolnice te rekao : „Da bi bolnice funkcionirale nužno je povećanje proračuna putem povećanja limita i povećanja cijene rada, u proteklom periodu smanjivani su i limiti i cijena rada, a od bolnica se očekuje vraćanje dugovanja , trenutno je to u okviru 100 mil. kn, što je nemoguće. HSS je inicirao pokretanje postupka razdvajanja bolnica zbog najave ministra zdravstva o ovim spajanjima. Novogradiška  bolnica je ratna  bolnica, prva uz autocestu A3 nakon Zagreba, na usluzi građanima već 170 godina. Brodsko-posavska županija je oduvijek imala dvije najbolje bolnice u svojim kategorijama, a tako mora biti i ubuduće“

Odluka Županijske skupštine o razdvajanju ustanova je nužna, Vlada je trebala donijeti uredbu koja bi pojednostavnila proceduru razdvajanja. Odlukom Skupštine o osnivanju nove ustanove dovodi se  Podružnicu bolnice Nova Gradiška u težak položaj ishođenje mnogih dozvola potrebnih za početak samostalnog poslovanja. Građani Brodsko-posavske županije i novogradiškog područja zaslužuju dvije samostalne bolnice. Zdravstveni sustav mora biti u funkciji građana, pacijenata i osoba kojima j e zdravstvena skrb potrebna zaključak je HSS-ovaca.

Ostavi komentar