Plaća mora biti isplaćena

Objavio 15. ožujka 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Prijedlog  Zakona o osiguranju radničkih tražbina bio je na dnevnom redu Hrvatskog sabora, u ime Kluba zastupnika HSS-a raspravljao je Davor Vlaović koji je rekao “Hrvatska seljačka stranka će podržati donošenje predloženoga  Zakona jer HSS se uvijek zalagao za prava radnika, za isplatu zarađenih plaća, a danas u Hrvatskoj imamo situaciju da više od 2.900 pravnih i 400 fizičkih subjekata ne isplaćuju plaću za vise od 9.000 radnika koji su tu istu plaću pošteno zaradili.

Predloženim Zakonom se predlaže da država radnicima, tvrtki koje su u blokadi ili stečaju, isplati tri neisplaćene plaće iz za to osiguranog fonda.

Neisplata plaća je kazneno djelo, ali niti jedan od poslodavaca koji nije isplaćivao plaće dosad nije završio u zatvoru zbog neisplate plaće radnicima.“ rekao je Vlaović

Pravna praksa, vezana za neisplate plaća i stečajeve , nije uvijek jednako reagirala, neke tvrtke su u stečajevima bile  i nekoliko godina, a gospodarskim subjekti  bez političke zaštite stečaj je proglašavan vrlo brzo. Podsjetio je kako postoje stečajevi koji  nisu rješavani 10-15 godina i zapitao se što je s radničkim pravima u tim slučajevima ,  kao primjere naveo je  „Jasinje „ u Slavonskom Brodu, „Klas“ u Novoj Gradiški, „Veterinarska stanica „ Slavonski Brod, „Stjepan Sekulić“ Nova Gradiška i u kojima  kroz stečaj radnici nisu ostvarili svoja prava.

Te obitelji su u kategoriji socijalno ugroženih ili su bolji život potražili izvan granica Hrvatske.

Rekao je „ Vrlo često za loše stanje tvrtki nije kriva uprava, često su glavni dužnici, država i javne ustanove koje ne plaćaju i duguju tvrtkama.“

Upozorio je na potrebu praćenja tokova novca onih poslodavaca koji zlorabe položaj, osiguravaju materijalnu korist sebi kroz nabavu  imovine dok radnici ostaju bez plaće  i država obveze prema radnicima tih istih poslodavaca  podmiruje iz državnog proračuna, a oni paralelno osnivaju nove tvrtke oslobođeni obveza prema radnicima. Takva imovina mora biti detektirana i poslužiti za podmirenje radničkih potraživanja,  naglasio je kako Agrokor ne smije biti prvi sljedeći primjer takvog ponašanja poslodavca, a Država ta koja će sanirati dugovanja.

Hrvatska seljačka stranka se zalaže za socijalno gospodarstvo u kojem radnici nisu samo objekti , već osobe koje imaju obitelji , djecu koja se obrazuju i kojima je svaki mjesec i svaki dan  potrebno osigurati dom poštenim radom kod savjesnih poslodavaca.

 

Ostavi komentar