Vukovar, 25 godina kasnije

Objavio 19. studenoga 2016. Nekategorizirano Nema komentara

….Kad se budemo gledali oči u oči, kad se budemo sreli ja i Ti…Sjeti se da sam samo čovjek, a Bog da si Ti….

Riječi s kojima je kolona sjećanja krenula iz dvorišta vukovarske bolnice u petak, 18.studenog 2016 25 godina nakon pada Vukovara prema Memorijalnom vukovarskom groblju.

Izaslanstvo HSS-a odalo je počast i poklonilo se žrtvama, predvodili su ga potpredsjednik HSS-a i saborski zastupnik Davor Vlaović  te saborski zastupnik Mladen Mađer. U koloni sjećanja su zajedno sa stotinjak tisuća sudionika prošli put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja, pored vukovarskog  vodotornja putem kojem su posljednji put prije 25 godina prolazili zarobljeni vukovarski branitelji, ranjenici , djeca i starci…

„i nakon 25 godina bolna su sjećanja na rat i stradanja, na suborce koji su ranjeni na hrvatskim frontama te 91., plač majki još  uvijek nije utihnuo, to su rane koje ne zarastaju, dokaz tomu su su svi ovi ljudi koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske kao bi se poklonili Vukovaru.

I tu se ne smije stati, branitelji su imali viziju, vjerovali su u svoju Domovinu, mi to ne smijemo zaboraviti…. Tužno je da se u Vukovaru, Slavoniji i cijeloj ruralnoj Hrvatskoj teško živi i iseljava. Hrvatska je obranjena da bi se u njoj živjelo, da bi mladi ostajali, zasnivali obitelji,  radili i čuvali hrvatsku kulturu i tradiciju. Ratom stradala područja ne siju odumirati, branitelji moraju biti uvaženi, …..jednoga dana ćemo se pogledati oči u oči i nećemo smjeti spuštati pogled…..“ rekao je na Novom vukovarskom groblju Vlaović.

Zdenko Podlar, branitelj koji je ratovao na istočnoj bojišnici 18.11.91. i HSS-ovac je rekao: „ Tih dana ’91. sam bio na istočno fronti, u blizini Vukovara,…. bilo je hladno i kišilo je ….mnogi moji prijatelji su stradali… izmjenjivala se tuga i ponos osjećaj je isti i danas. Jedino su očekivanja bila drugačija, vjerovali smo biti će bolje. Danas je ipak važno da imamo svoju državu i živimo na svome. I danas vjerujemo da nas čekaju lijepe i bolje godine.“ prisjetio se Podolar.

Izaslanstvo je prisustvovalo svetoj misi koju je predvodio kardinal Bozanić.

 

Ostavi komentar