Hrvatska priča o pšenici i kruhu

Objavio 7. rujna 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik i drugi na listi Narodne koalicije u  V. izbornoj jedinici Davor Vlaović posjetio je obitelj Jergović iz Nove Kapele koja se već nekoliko generacija bavi preradom pšenice. Jergovići imaju obiteljski mlin u Donjem Lipovcu, što znači da je prerada žitarica posao po kojem su poznati i izvan svoje općine.

Osim mlina, Jergovići su i vlasnici pekare te od u vlastitom mlinu prerađenog brašna, proizvode kruh i pekarske proizvode te imaju lanac pekarnica u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji.

U razgovoru sa sinovima Ive Jergovića  koji su i voditelji proizvodnji Vlaović se upoznao s problemima koji tište domaću mlinsko-pekarsku industriju i obrte.

Hrvati se sve više prilagođavaju kupovini u velikim trgovačkim centrima gdje mogu u relativno kratkom vremenu kupiti sve što im je potrebno i za razliku u vremenu obilaska trgovina popiti kavu u obližnjem kafiću.

Cijene pekarskih proizvoda koje kupuju u pekarama domaćih pekara ili one netom pečene još vruće u velikim trgovinama su iste.

Jesu li i proizvodi isti. Kruh mora biti jestiv i zdrav. Vjerujemo da je sav kruh u Hrvatskoj zadovoljavajuće kvalitete. Razlika je u proizvođaču, pšenice, prerađivaču pšenice i pekaru. Za kruh kupljen u trgovačkom centru to čine radnici izvan Hrvatske. Kruh, pecivo ili drugi pekarski proizvod su uvezeni kao smrznuto tijesto i čine nelojalnu konkurenciju našem rataru, mlinaru i pekaru. Proizvedeni su u uvjetima izdašnije poticane poljoprivrede, u uvjetima manjeg  PDV-a na hranu i repromaterijale u poljoprivredi.

Takva praksa mije dobra, mi u HSS-u učiniti ćemo sve što je u moći onih koji odlučuju o poljoprivredi da zaustavimo trend uvoza koji je uzrok za zatvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj i odlazak mladih u bijeli svijet. Donijet ćemo Zakon o sprječavanju nepoštene trgovačke prakse i na police trgovina u Hrvatskoj dovesti proizvode naše domaće prehrambene industrije, smanjiti PDV- na hranu i repromaterijale da bismo povećali konkurentnost našoj proizvodnji hrane . Mi u Hrvatskoj imamo proizvođače u svim sektorima prerađivačke industrije koje moramo zaštititi  baš kao i potrošače koji moraju znati porijeklo proizvoda  koje svaki dan jedu. Moramo čuvati sve što je domaće i Hrvatsko.“ kazao je Vlaović i obećao kako će HSS u budućoj Vladi ,nakon pobjede Narodne koalicije, biti oslonac svima koji  žive na selu i od proizvoda hrvatskih njiva poljoprivrednicima, prerađivačima i potrošačima, a Jergovići su primjer kako poduzetništvo u Hrvatskoj može uspješno funkcionirati naročito kada je temelj obitelj.

Ostavi komentar