Saborski zastupnik Vlaović (HSS): Kontinentalni turizam ima najveću šansu razvoja kroz gastronomsku ponudu

Objavio 2. srpnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Kontinentalni turizam ima najveću šansu razvoja kroz gastronomsku ponudu s naših OPG-ova, a najveću tradiciju u tome imaju Slavonci”, istaknuo je saborski zastupnik i potpredsjednik HSS-a Davor Vlaović u Slavonskom Brodu prilikom 23. Brodske fišijade  – Otvorenog prvenstva grada Slavonskog Broda u kuhanju fiš paprikaša, koje je u petak, 1. srpnja na parkingu iza Stadiona kraj Save u Slavonskom Brodu okupilo mnoštvo građana i posjetitelja. Ali i brojne ekipe, njih 81 koji su se natjecali u pripremanju najboljeg i najukusnijeg fiša.

I ove je godine najukusniji fiš paprikaš skuhao i prošlogodišnji naslov pobjednika obranio Ivan Sever iz Velike Kopanice.  Drugo mjesto osvojio je Josip Kitanović, također iz Velike Kopanice, vlasnik čuvenog restorana Đeram, a treći je bio Josip Antolović iz Beravaca. Čini se da su u pripremanju fiš paprikaša ipak najveći majstori upravo u Velikoj Kopanici jer već četvrtu godinu za redom prva nagrada odlazi u to mjesto. „To za nas Kopančane nije slučajnost, veliko je to iskustvo jer smo učili kuhati fiš od jednog našeg velikog prijatelja i majstora iz Velike Kopanice, pokojnog Pavla Križana“, rekao je pobjednik Ivan Sever, koji će predstavljati Brodsko posavsku županiju na državnoj Fišijadi.

Brodska Fišijada, već 23. po redu, zasigurno je po broju natjecatelja ali i samih posjetitelja jedna od najmasovnijih u regiji, a i ove godine sjajno ju je organizirala Turistička zajednica grada Slavonskog Broda. Za sve natjecatelje osigurali su po tri kilograma očišćene ribe ujednačene kvalitete, stol i klupe za ugošćavanje, te zdjelice za fiš s priborom, a svi građani mogli su po simboličnim cijenama kušati fiš paprikaš, koji je kuhan u velikom kotlu. „Prva fišijada organizirana je u Slavonskom Brodu godine 1993. u hotelu Park. Dakle, 23 godine duga je tradicija ovog velikog i mnogima zanimljivog turističkog gastro događaja koji sada već ima svoju prepoznatljivost i koje svakako treba nastaviti.“, kaže Stjepan Miša Balen, šef prosudbene komisije, kojemu su ove godine u nimalo lakom poslu kušanja i ocjenjivanja 80-ak uzoraka fiševa pomagali iskusni gastroljupci Ivo Kožić i Mario Jurković.

U pripremanju fiš-paprikaša iskazali su se brojne ekipe, od kulturno umjetničkih društava, poduzeća, udruga građana, novinara i političkih stranaka, među njima svakako i Hrvatska seljačka stranka. „Fiš koji pripremaju HSS-ovci poseban je po izvornosti. Prije tjedan dana imala sam priliku promatrati jednog majstora koji je fiš kuhao u šumi, izvan svih doticaja s modernom tehnologijom, i isključivo na prirodan način. Vjerujem da tako skuhani fiš mora biti najbolji. Fišijade su dobra prilika da pokažemo naše zajedništvo u očuvanju tradicionalnih vrijednosti, a to su svakako domaća slavonska hrana, pa evo i fiš paprikaš koji je stoljećima neizostavan na jelovnicima u Slavoniji“, istaknula je Klara Ščuka, potpredsjednica županijskog HSS-a.

Brodsku fišijadu je i ove godine potporno pratio i društveno odgovorni projekt Lijepa naša Sava čija je ovogodišnja završnica održana upravo u Slavonskom Brodu  te tradicionalni savski sajam, u organizaciji turističkog klastera „Slavonska košarica“ i uz glavnog pokrovitelja Coca Cola HBC Hvatska.  Tijekom programa Fišijade prezentiran je i pokretni laboratorij za istraživanje vode i održavanje obrazovno-zabavne radionice „Vidljivi i nevidljivi svijet“ pod pokroviteljstvom Hrvatskih voda. Do kasno uvečer brojne građane zabavljalo je Tamburaški sastav Širok šor.

Ivica Vlašić

Ostavi komentar