Marijana Petir: Nije istina da ne postoji dokument o ‘crnoj listi’ hrvatskih branitelja

Objavio 22. travnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

SLAVONSKI BROD – Nakon što je ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio kako ne postoji niti je upoznat s bilo kakvim dokumentom o tzv. crnoj listi hrvatskih branitelja, reagirala je zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir.

Govoriti o tome da nema popisa je notorna neistina kojom se pokušava opravdati svoje ne činjenje i nedjelovanje. Smatram da je dosad bilo dosta prilika da vidimo kako se pojedini dužnosnici ponašaju kao Poncije Pilat i peru ruke od svega. Oni nisu na dužnostima da bi prali ruke i ne činili ništa nego su izabrani da pomognu vlastitoj državi i vlastitom narodu. Nemaju pravo ne činiti ništa, kazala je Marijana Petir  (HSS) u Slavonskom Brodu, gdje je na poziv Brodsko- posavske županije boravila na javnoj tribini o onečišćenju zraka u tom gradu.Konferencija za medije održana je u prostorijama brodsko-posavskog HSS-a.

Europarlamentarka Petir uputila je još prije nekoliko dana i premijeru Tihomiru Oreškoviću pravnu analizu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije, ističući da je taj zakon prijetnja za još oko 300 hrvatskih branitelja. Tvrdi da Ministarstvo pravosuđa ima podatke tko se od hrvatskih branitelja nalazi na ‘crnoj listi’ Srbije pa traži od Vlade i premijera Oreškovića da hrvatski branitelji odmah o tome budu obaviješteni.

Znate i sami da sam uložila velike napore u slučaju Veljka Marića, da sve dignem na europsku razinu, i u tome sam na sreću i uspjela, on je transferiran u hrvatski zatvor, a mi smo se trudili kao zastupnici pravnom analizom pobiti argumente Srbije i pokazati da je Zakon neutemeljen. Srbija je uzela ulogu Međunarodnog kaznenog suda i ovlasti UN-a, a pri tome je pomiješala različita načela: teritorijalno, univerzalno i realno. Sve te argumente potvrdila je pravna analiza Akademije pravnih znanosti RH, kao i međunarodna recenzija prof. Beckera s Princetona. Da je pravna analiza polučila uspjeh, dokazuje i činjenica da je Marić nakon toga transferiran u Hrvatsku’, kazala je Petir, koja je također od premijera Oreškovića zatražila da Vlada zauzme službeni stav kako je ukidanje članaka 2. i 3. ZORZ-a i poštivanje prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji preduvjet kako bi Srbija mogla nastaviti svoj europski put.

Ivica Vlašić

 

Ostavi komentar