HSS SIKIREVCI: Sadnja 20 lipa u znak sjećanja na Stjepana Radića

Objavio 7. travnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Na inicijativu Općinske organizacije HSS-a Sikirevci i vijećnika Mate Jarića, ujedno i predsjednika organizacije, u središtu Sikirevaca posađeno je 20 stabala lipa u spomen na Stjepana Radića, osnivača i prvog predsjednika Hrvatske seljačke stranke. Zanimljiva priča seže u povijest, točnije 30-te godine 20. stoljeća kada su u spomen na tragičnu pogibiju Stjepana Radića 1928. godine mještani Sikirevaca posadili lipe u samom središtu mjesta. No, s vremenom lipe je nagrizao zub vremena te je većina njih uklonjenja. Ona posljednja uklonjena je prije dvije godine. Upravo zahvaljujući inicijativi HSS-ovaca iz Sikirevaca, Općinsko vijeće prihvatilo je prijedlog i izglasalo ponovnu sadnju 20 lipa na prostoru između zgrade Općine i župne crkve, što je Općina i financirala. Radnoj akciji sadnje lipa odazvao se veliki broj HSS-ovaca s tog područja, a lipe u spomen na Stjepana Radića danas ponovo krase ovo prelijepo slavonsko mjesto.

Prema riječima Mate Jarića, predsjednika OO HSS-a Sikirevci, u doglednoj budućnosti HSS-ovci upravo na prostoru gdje su lipe posađene planraju podignuti i bistu Stjepana Radića.

Tradicionalne vrijednosti obitelji, socijalna pravda,vrijednosti i značaj oživljavanja nacionalnog ruralnog prostora, hrvatsko državno pravo, ali i seljačko pravo na zemlju i šume, prosvjećivanje i gospodarski razvoj, vrijednosti su za koje su se u vrijeme osnivanja stranke, zalagali  braća Antun i Stjepan Radić. Istovremeno, riječ je o vrijednostima jednako aktualnim i od gotovo istog nacionalnog interesa i danas, stoljeće kasnije, naglašavaju HSS-ovci u Sikirevcima koji istu politiku slijede vjerno i odvažno.

Ostavi komentar