HSS podržao akciju SBTV-a za pomoć teško oboljeloj Aniti Herceg

Objavio 27. veljače 2016. Nekategorizirano Nema komentara

HSS je kao i prethodnih godina i ovoga puta spremno podržao humanitarnu akciju Slavonskobrodske televizije naziva „Dan palačinki“. Sav prihod prikupljen od prodaje palačinki, doniran je u svrhu liječenja teško oboljele Anite Herceg (27) iz Slavonskog Broda, mlade djevojke koja je prije godinu dana u vrijeme obiteljskog božićnog ručka pala bratu Mirku (26) u krilo i prestala disati.

Anita je nepokretna, a brigu za nju preuzela je, ne samo njena obitelj, nego i društvena zajednica koja raznim organiziranim akcijama nastoji pomoći djevojci i obitelji u liječenju. Tako je bilo i danas u akciji SBTV-a tijekom koje je prikupljeno oko 11 tisuća kuna.

Veliki doprinos dali su Županijska i Gradska organizacija HSS-a, Organizacija žena HSS-a „Hrvatsko srce“ kao i Organizacija mladih HSS-a. Donacijom od oko 100 palačinki vrijedni HSS-ovci su tako podržali plemeniti cilj i dali svoj doprinos u širenju humanosti kao jedne od temeljnih ljudskih vrijednosti.

Iako zauzet saborskim obvezama, za humanitarnu akciju vremena je našao i rado ju podržao Davor Vlaović, HSS-ov saborski zastupnik.

Moj prioritet je moja županija, moji sugrađani, Brođanke i Brođani i ovakve humanitarne akcije kada se organiziraju ne mogu se ne odazvati. Rado sam došao dati i moralnu i financijsku potporu, jer na žalost, zdravstveni sustav ne funkcionira tako da bi zdravstvena usluga bila dostupna svakom pacijentu u punom smislu riječi. Upravo ovako kroz humanitarne akcije potrebno je prikupljati sredstva i tim ljudima dati do znanja kako ipak nisu sami u svojoj teškoj borbi za zdravlje. Ja ću se u Saboru kroz rasprave i inicijative nastojati boriti da taj sustav ipak pokrije sve te troškove, kako ovakve akcije ne bi bile potrebne. Aniti Hercer želim što skorije ozdravljenje te da bude uskoro s nama, a svim ljudima puno zdravlja, jer bez zdravlja teško čovjek može bilo što planirati“.- dodao je Vlaović.

HSS ovakve akcije s plemenitim ciljem i svrhom podržava na svim razinama, od gradskej do županijske i uvijek se spremno odaziva na sve apele za pomoć. Takve aktivnosti rado podržava i asocijalcija žena HSS-a „Hrvatsko srce, što je potvrdila  Klara Šćuka, predsjednica Hrvatskog srca Brodsko-posavske županije i dopredsjednica ŽO HSS-a.

Mi otkad postojimo kao Hrvatsko srce, od 1995. godine, i same organiziramo ovakve aktivnosti, tako da je nama humanitarni rad nešto što je u opisu, programu i Statutu Hrvatskog srca. Ova akcija za Anitu je nešto što apsolutno treba podržati, nešto u čemu treba sudjelovati . Međutim ovo je i svojevrsna poruka cjelokupnoj hrvatskoj javnosti da nešto u zdravstvenom sustavu ne funkcionira te da se zakonodavni okvir i pravilnici koji ga prate moraju mijenjati. Teško oboljela osoba, poput Anite, kojoj je potrebna pomoć i 24-satna njega i skrb, ne može ovisiti isključivo o  humanitarnom djelovanju i dobroj volji pojedinaca. Upravo je zdravstveni sustav taj koji to mora omogućiti svakom građaninu RH,  jer naš zdravstveni sustav i Fond zdravstvenog osiguranja djeluju na temeljima solidarnosti. Dok god ne budemo imali u potpunosti dostupnu zdravstvenu zaštitu koju svi uplaćujemo i koristimo, ne možemo govoriti o zdravstvu za kakvo se borimo i kakvo očekujemo da bude. Vjerujem kako će novi ministar razumjeti potrebe svakog pacijenta te donijeti potrebne promjene u sustavu, kako ovakve humanitarne akcije ne bi više bile potreba i nužnost, nego znak suosjećanja i empatije koju svi mi skupa imamo“. – dodala je Klara Šćuka.

 

Ostavi komentar