Obilježena godišnjica Sibinjskih žrtava – podsjetnik na zločine nad Hrvatima

Objavio 19. veljače 2016. Nekategorizirano Nema komentara

U spomen na seljake poginule 19.veljače 1935. godine u sukobu s kraljevskom žandarmerijom u Sibinju, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod mjesnog spomen obilježja. Na osam seljaka, članova HSS-a koji su poginuli u sukobu sa žandarmerijom desetljećima se čuva  uspomena kao na nositelje domoljubne ideje i borce protiv diktature Kraljevine Jugoslavije.

Osim čelnika Općine Sibinj, počast su sibinjskim žrtvama odali predstavnici Hrvatskog sabora, Brodsko posavske županije, Grada Slavonskog Broda, braniteljskih udruga, potomci ubijenih seljaka, MUP-a, HV-a, načelnici općina Oriovac, Brodski Stupnik, Nova Kapela, Podcrkavlje, predstavnici političkih stranaka (HDZ-a, HSS-a, SDP-a, HKS-a) te udruga građana.

Na tom spomeniku, podsjetimo, piše: Prolazniče, sjeti se da na ovom mjestu život žrtvovaše za tvoju slobodu i nezavisnost države Hrvatske osam svjesnih Hrvata ove općine – 19. veljače 1935. Imena Petra Topalovića, Antuna Ercegovića, Đuke Štimca, Ivana Katalinića, Stjepana Gunčevića, Antuna Perkovića, Mate Pejića i Ivana Jankovića– osmorice ubijenih seljaka iz odvoračkih sela, iznova su podsjetila na njihovo stradanje i žrtvu koju su dali za slobodu.

Na žalost, pogibijom seljaka u Sibinju nije bio okončan tragičan niz. U sukobu s žandarima 20.veljače 1935. godine grupa nezadovoljnih seljaka upala je u zasjedu žandara u mjestu Ruščica istočno od Slavonskog Broda. Tom prilikom poginuli su  Ivan Martić, Mirko Milec, Stipo Mirković, Franjo Borevković, Ivan Borevković i Tomo Vargić.

Danas u Sibinju uz predstavnike lokalnog političkog života vijence su položili  i svijeće zapalili Davor Vlaović, saborski zastupnik HSS-a, Klara Šćuka, potpredsjednica  HSS-a Brodsko-posavske županije. Vlaović je čestitao općini Sibinj što je donijela odluku da obljetnica žrtve sibinjskih seljaka bude povezana uz Dan općine. „U ime svih kolega zastupnika u Saboru, čestitam načelniku Paviću i vijećnicima i na dobrim projektima. Pozivam ih na suradnju da zajednički kandidiramo projekte prema EU fondovima. Drago mi je da se ljudi ovdje sjećaju žrtve koju su seljaci dali, jer to ne smijemo zaboravljati, to nam je opomena i snaga koju trebamo crpiti kako bismo gradili bolju Hrvatsku.“, kazao je Vlaović.

Ostavi komentar