HSS dao potporu javno zdravstvenoj akciji u borbi protiv raka vrata maternice

Objavio 23. siječnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

U Slavonskom Brodu kao i u većini hrvatskih gradova danas je obilježen Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

U organizaciji Lige protiv raka Brodsko-posavske županije i Udruge NADA devetu godinu za redom u našem gradu, prodajom mimoza i podjelom edukativnih materijala, nastojala se skrenuti pažnja o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Cilj javnozdravstvene akcije je probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv HPV virusa te brige za vlastitim intimnim zdravljem, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice.

Potporu akciji dala je i Klara Šćuka, dopredsjednica HSS-a Brodsko-posavske županije, ujedno i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb: „Ja bih rekla da mi u Hrvatskoj danas sve više vodimo brigu o svom zdravlju i očekujemo od zdravstvenog sustava da bude funkcionalan, kako bismo dobili sve ono što želimo i što nam je nužno. Tehnologija je isto tako uznapredovala i iz tog razloga je vrlo teško pratiti trendove u zdravstvu kroz liječenje. Upravo su stoga preventivni programi ti koje treba promovirati i provoditi, jer  prevencija zahtjeva znatno manja ulaganja, ali  ima znatno veće učinke. To znači da su  ovakve akcije jako važne, važno je da se mlade djevojke upoznaju s tim da  odlazak kod ginekologa više nije tabu tema, nego nešto što treba redovito činiti. Stoga i ovim putem pozivam djevojke i žene da se redovito odazivaju na preventivne preglede, daju potporu Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice, a prije svega brinu o svom zdravlju“.

Hrvatska seljačka stranka je i ovom prilikom pokazala kako je uvijek podupirala udruge koje promoviraju javno-zdravstvene aktivnosti i brigu o zdravlju kao temelj zdravog razvoja svakog pojedinca, što je ujedno i jedan od prioritetnih programa u programskim smjernicama stranke.

Prema podacima HZJZ, godišnje od raka vrata maternice u Hrvatskoj oboljeva oko 400, a umre oko 100 žena.Rak vrata maternice gotovo je 100 posto  izlječiv ukoliko  žene idu redovito na preventivne preglede i ako se koriste drugi načini prevencije. Od 2012. u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, stoga je važno senzibilizirati žene od 25 do 65 godina da se odazovu na preventivne preglede.

 

Ostavi komentar