Prevencija, najbolji način brige o zdravlju

Objavio 21. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Davor Vlaović, zamjenik župana brodsko-posavskog  i predsjednik ŽO HSS-a jučer je u Novoj Kapeli sudjelovao u radu tribine pod nazivom „ Prevencija raka vrata maternice“ koju je organiziralo Povjerenstvo za prava pacijenata Brodsko-posavske županije, a predavanje održala Vesna Ćosić, dr.med.spec.gin.

Zdravstvo je jedna od ključnih tema svih javnih politika u Hrvatskoj i svijetu jer su se upravo na području zdravstvene zaštite dogodile najveće pozitivne promjene u dijagnostici i liječenju koje su produžile životni vijek čovjeka i na taj način stvorile pojačanu potrebu za izdvajanjima u zdravstveni sustav.

Hrvatska seljačka stranka zdravstvenu politiku stavlja u sam vrh interesa jer je briga za dostupno i sveobuhvatno zdravstvo ključna za poboljšanje kvalitete življenja svih stanovnika Republike Hrvatske neovisno o mjestu stanovanja, ruralni, seoski prostori moraju imati ambulante obiteljske i dentalne medicine, patronažna služba i zdravstvena njega u kući moraju biti dostupne svakom žitelju u Slavoniji.

Prevencija i provođenje preventivnih programa su ključni čimbenik u uspješnosti liječenja svakog pojedinca, a najmanje su financijsko opterećenje za zdravstveni sustav, mada u HSS-u smatraju da briga za zdravlje ne može biti promatrana kroz cijenu koštanja usluge. Za funkcioniranje zdravstva moraju biti osigurana sredstva u Državnom proračunu, a većom decentralizacijom financija i ovlasti  županijama treba  predati odlučivanje o dostupnosti zdravstvene zaštite i ulaganjima u sustav jer će na taj način i u Slavoniju doći najkvalitetnija dijagnostika što sada nije slučaj, na dijagnostičke pretrage Slavonci danas moraju u Rijeku, Opatiju ili Zagreb. Taj odnos prema zdravstvu u Slavoniji se mora mijenjati.

Vlaović je u svom pozdravu naglasio važnost sudjelovanja u svim preventivnim programima i pozvao prisutne žene da se odazovu na pozive za preventivne preglede jer na taj način najbolje rade za svoje zdravlje i konstatirao kako je pedesetpostotni odziv na preventivne programe nedostatan i svi zajedno moramo činiti sve da se broj odziva poveća.

U Novoj Kapeli je tribinu posjetilo stotinjak žena, a gosti su bili načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit, zamjenica načelnika Vesna Jergović i pročelnica za zdravstvo u Brodsko-posavskoj županiji Klara Šćuka.

Organizaciju su potpisale Ana Glivetić predsjednica Matice umirovljenika BPŽ i Zdenka Bošnjak predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Ostavi komentar