Seoske žene najvrednije su što ruralni prostor ima

Objavio 15. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Na inicijativu hrvatske zastupnice Marijane Petir, Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, čija je zastupnica Petir punopravna članica, organizira radionicu povodom Svjetskog dana seoske žene.

Radionica će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu u četvrtak, 15. listopada, a na njoj će na prijedlog zastupnice Petir sudjelovati i dr. sc. Ramona Franić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja će govoriti o položaju žena koje žive u ruralnim područjima na prostoru Europske unije. Uz dr. Franić, na radionici će sudjelovati i prof. Janet Dwyer s Istraživačkog instituta za selo i zajednicu (Countryside and Community Research Institute), a tema njezinog izlaganja bit će mogućnosti koje financiranje Zajedničke poljoprivredne politike nudi ženama u poljoprivredi.

Zastupnica Marijana Petir, kao članica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, gorljivo se zalaže za unaprjeđenje položaja žena na selu. Njihov trud  i rad koji je često nedovoljno prepoznat i vrednovan, zastupnica Petir prepoznaje i iznimno cijeni, a nezamjenjivu ulogu koju upravo žena ima u očuvanju ruralnog prostora stalno ističe.

Podršku seoskim ženama zastupnica Petir pokazala je i prisustvom na 16. izboru najuzornije hrvatske seoske žene koji se u subotu, 10. listopada održao u Velikoj (Požeško-slavonska županija). Vrijednu i laskavu titulu ponijela je Marija Ribičić iz Grabarja kojoj je Petir poklonila put u Bruxelles kako bi se upoznala s institucijama Europske unije i ljudima koji donose odluke o zajedničkoj poljoprivrednoj politici koja izravno utječe i na njezin život.

O izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, zastupnica Petir je rekla: „Sve žene su bile predivne i potpuno su me oduševile svojom jednostavnošću, svestranošću i mudrošću. Za mene su sve pobjednice jer uspješno rade najvažnije stvari na svijetu: čuvaju jezik, kulturu, identitet, nošnju i vjeru hrvatskog naroda, drže obitelj na okupu i proizvode hranu“.

Zastupnica Petir izbor najuzornije seoske žene želi podići i na razinu Europske unije, stoga je predložila pilot-projekt za uspostavu Europske nagrade za seosku ženu, a koji je u svibnju ove godine dobio podršku Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova te je upućen na daljnju proceduri i procjenu nadležnih tijela.

Čestitamo Svjetski dan seoske žene!

Ostavi komentar