89. godišnjica Vrbsko-ruščičkih žrtava

Objavio 20. veljače 2024. Nekategorizirano Nema komentara

Riječi pjesme „Za tebe molimo, za te žrtvujemo, lijepa naša zemljo Hrvatska“ koje su se čule u crkvi sv. Nikole biskupa u Gornjoj Vrbi imaju puni smisao kada se pjevaju povodom 89. godišnjice pogibije vrbsko-ruščičkih seljaka, članova HSS-a koji su krenuli prema Slavonskom Brodu kako bi dali podršku dan ranije pohapšenim seljacima, HSS-ovcima, sljedbenicima Vladka Mačeka koji je bio nositelj opozicijske liste  Bloka narodnoga sporazuma na izborima  1935. Vladko Maček je dobio većinu hrvatskih glasova na izborima.

Režim nije želio politički osviještene seljake, koji su zahvaljujući prosvjetiteljskom radu  braće Antuna i Stjepana Radić postali građani sa stavom koji mogu utjecati na političke promjene i riješiti hrvatsko pitanje u tadašnjoj Jugoslaviji.

 Šestorica HSS-ovaca su te 1935. poginula: Mirko Milec, Ivan Martić i Stipo Mirković, Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković, a Vladko Maček je tri godine kasnije sporazumom osnovao Banovinu Hrvatsku.

Žrtvovali su živote za Hrvatsku, ostavili su iza sebe siročad koja ih se sjećala, a nama su i danas uzor kako se čuva Hrvatska.

Izaslanstvo HSS-a zamjenik predsjednika Davor Vlaović, županijska predsjednica Klara Šćuka, tajnica Branka Mihić, predsjednik OO Đuro Štefančić i općinski vijećnik u Gornjoj Vrbi Đuro Jurić Katušić.

Ostavi komentar