Prije 94 godine umro je Stjepan Radić

Objavio 8. kolovoza 2022. Nekategorizirano Nema komentara

Ima li nas u Hrvatskoj koji smo spremni živjeti po načelima Stjepana Radića pitanje je koje si mnogi HSS-ovci postavljaju proteklih 20-etak godina, a prema broju prodaja, izdaja i prelijetanja bivših deklariranih radićevaca u druge stranke i nezavisne  kandidate  može se donijeti jedini racionalni zaključak: sve nas je manje.

Stjepan Radić još 1928. tražio depolitizaciju državnog aparata jer samo na taj način javna uprava može ispuniti svoju ulogu služenja narodu neovisno koja politička stranka ili opcija sastavlja vladu i donosi strategije.

Danas imamo situaciju u kojoj  državni aparat ponosno ističe stranačke iskaznice jer znaju da im je to sigurna obrana od nerada i nečinjenja kojem su skloni. U  Republici Hrvatskoj godinu i pol dana od potresa na Baniji narod ljetuje i zimuje u kontejnerima, nakon dvije godine nema obnove u Zagrebu.

Republika Hrvatska uvozi naftu jer njeni službenici nisu ništa učinili da bi se nafta eksploatirana u hrvatskim bušotinama prerađivala u Hrvatskoj, uvozi se i plin preko LNG terminala, ali naši službenici ne znaju kako će se ponašati zakupci, ne znamo hoće li plin iz LNG terminala na Krku biti plasiran na hrvatsko ili neko drugo europsko tržite.

Državnom aparatu se možda ipak može nešto i priznati kao rad, aktivno se radi na „privlačenju“ europskih sredstava i brzi kako ih preliti u privatne džepove službenika sa stranačkim iskaznicama.

Narod će još neko vrijeme prigodno klicati „Imamo Hrvatsku“, ne može se procijeniti koliko dugo će takvo klicanje  trajati jer postoji realna opasnost da se najveće hrvatske vojne pobjede uskoro ne slave, jer eto, nije prigodno na komemoracijama pjevati, a prijeti nam velika opasnost da VRO „Oluju“ pretvore u komemoraciju.

Stjepan Radić je vjerovao u suverenu Hrvatsku u kojoj će dostojanstveno živjeti zadovoljan i ispunjen narod, ubijen  je jer nije dopuštao političkim elitama krađu i korupciju, jer je vjerovao u depolitizaciju državnog aparata- danas bismo rekli javne uprave.

Koliko nas ima u Hrvatskoj koji smo spremni živjeti po Radićevim načelima koja su temelj politike HSS-a daleko od korupcije i uvijek u interesu  naroda kojem pripadamo?

HSS-ovci  Brodsko-posavske županije nisu zaboravili svog osnivača i njegove politike, zapalili smo svijeću i položilo cvijeće kod biste Stjepana Radića u Slavonskom Brodu i Starom Petrovom Selu u znak sjećanja na Stjepana Radića koji je preminuo 8.08.1928. od posljedica ranjavanja u beogradskoj Skupštini.

Ostavi komentar