Oni su izabrali Hrvatsku

Objavio 10. veljače 2022. Nekategorizirano Nema komentara

Mjera „Biram Hrvatsku“ u mjesec dana zainteresirala 0,0000025 iseljenih mladih. Najbolji je to pokazatelj da u Hrvatskoj nema volje, znanja ili želje da se dogode demografske i gospodarske promjene.

Ključno pitanje danas nije tko će se od mladih ljudi vratiti u Hrvatsku nego koliko će ih ostati. Mjere treba predlagati za one mlade koji su tu kako i oni ne bi otišli. Otac, mora otići do sina koji se vratio s posla u poljima i vinogradima, reći mu da je on taj s kojim  planira budućnost svog gospodarstva, a onaj izgubljeni, koji se vratio uvijek je dobro došao i za njega će se u uređenom društvu i gospodarstvu lako pronaći radno mjesto, mjesto u školama za djecu  i dvosobni stan za četveročlanu obitelj.

Hrvatska Vlada bi trebala biti otac koji tješi i obraća se sinu koji još uvijek nije odustao od Hrvatske.

Hrvatska Vlada to ne čini.

Hrvatska Vlada se odriče sinova koji čuvaju hrvatski ruralni prostor i žive u Magić Maloj, Vrhovini ili Dubočcu. Zato nam sela umiru. U Hrvatskoj ima gotovo 200 naselja bez ijednog stanovnika. Nastavljaju s politikama koje će dodatno opustošiti selo.

Ministarstvo poljoprivrede u javnu raspravu je pustilo Nacrt Programa potpore poljoprivrednim gospodarstvima  za provedbu proljetne sjetve jer su troškovi sjetve, posebice mineralna gnojiva višestruko poskupjeli – 165 % u odnosu na godinu ranije, rastu cijene plina, nafte i zaštitnih sredstava. Iz navedenih razloga moglo bi doći do povećanja površina pod ugarom, a to znači manje proizvedene hrane koju zbog sličnih razloga u svijetu nećemo imati odakle uvesti.

Zato predlažu financijsku pomoć korisnicima i kažu „Prihvatljivi korisnici potpore iz programa su mikro, mala i srednja poduzeća, te velika poduzeća koja se bave proizvodnjom šećerne repe“

U prijedlogu  za pomoć su izostavili su OPG-ove , a u ne tako davno donesenom Zakonu o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u članku 3. je propisano : „OPG je strateški važan organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Republici Hrvatskoj“, za ciljeve se navodi : „Ciljevi održivog razvoja OPG-a u Republici Hrvatskoj su ostvarivanje načela opće sigurnosti hrane i očuvanja prirodnih poljoprivrednih resursa uz unaprjeđenje i povećavanje konkurentnosti OPG-a te jačanje društvene, socijalne, gospodarske i ekološke uloge OPG-a.“

OPG je izostavljen kao organizacijski oblik koji može dobiti pomoć za proljetnu sjetvu 2022., izostavljeni su oni koji čine temelj proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

Zato Hrvatska seljačka stranka traži dopunu Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za provedbu proljetne sjetve na način da organizacijski oblik OPG bude imenovan kao mogući korisnik potpore. Možda će to biti poticaj za ostanak onima koji razmišljaju pravednije društvo potražiti u Njemačkoj, Danskoj ili Irskoj.

HSS apelira na donositelje odluka da počnu donositi prave odluke u pravo vrijeme za pravu populaciju, za one koji žive u Hrvatskoj, koji proizvode hranu i čuvaju hrvatski ruralni prostor.

U Hrvatskoj još uvijek ima  21.995 mladih poljoprivrednika nositelja OPG-ova, oni su izabrali Hrvatsku i njima treba pomoć da ne bi otišli.

Ostavi komentar