Stjepana Radića je vodila vizija, a ne želja za osobnom koristi

Objavio 8. kolovoza 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Županijska organizacija HSS-a  Brodsko-posavske županije, koju su predvodili predsjednik ŽO  Davor Vlaović i potpredsjednica HSS-a Klara Šćuka, obilježila je 92. godišnjica smrti Stjepana Radića koji je umro 8. kolovoza 1928. od posljedica atentata u beogradskoj skupštini. HSS-ovci su godišnjicu smrti obilježili  paljenjem svijeća i polaganjem cvijeće kod Radićeve biste na Trg žrtava rata u Slavonskom Brodu i sudjelovanjem na svetoj misi u Velikoj crkvi.

HSS-ovci kažu da je  to dan kada zastanu, uzmu u ruke štivo s Radićevim govorima i pročitaju barem jedan, za oko im zapne napisana misao da ljudi žive i napreduju samo u slozi, u dogovoru i u radu ili se  zapitaju  „srljamo li ko guske u maglu“ . Radić je na jednostavan, običnom čovjeku razumljiv način znao približiti bit politike i ulogu političara koje bira narod zato da bi branili njihove,  „narodne pravice“ jer i njega je vodila vizija , a ne želja za osobnom koristi što je dokazao svjesnim odlaskom u Beograd unatoč turbulentnosti vremena i kulminirajućoj neslozi u državi promovirajući osobne stavove i interese hrvatskog naroda.

Stjepan Radić je branio „narodne pravice“, bio je beskompromisni borac za pravdu, vizionar, učitelj i pacifist  čiji je nauk i danas progresivan.  Bio je čovjeka čija djela  i 92. godine nakon smrti čitamo i u njima pronalazimo rješenje mnogih društvenih i gospodarskih problema. Radić je davno rekao da civilizirani narodi ne ratuju osim ako su prisiljeni braniti se.  Energiju  i sva nastojanja treba usmjeravati u obrazovanje žena i muškaraca koji će stvarati nove tehnologije koje mogu donijeti blagostanje. Radićev slogan „Vjera u Boga i seljačka sloga“ koji su HSS-ovci zadržali do danas nije slučajan, rezultat je dubokog promišljanja braće Antuna i Stjepana Radića koji su narodu poručivali vjerujmo i nemojmo se dijeliti, nema prijepora koji se slogom i zajedništvom ne može riješiti.

Tako je i danas složno, bez dijeljenja i uvažavanjem svakog čovjeka sa svim društvenim , socijalnim i gospodarskim potrebama  možemo graditi pravedno društvo zasnovano  na radićevštini zaključili su okupljeni HSS-ovci na obilježavanju obljetnice smrti svog osnivača i vođe hrvatskog naroda Stjepana Radića.

Ostavi komentar