Oprisavačka Gajna dobila novog vlasnika – zašto nije reagirala Turistička zajednica

Objavio 2. srpnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Zaštićeni krajolik Gajna  na kojem je oduvijek pasla oprisavačka stoka više nije u posjedu Brodskog ekološkog društva niti Braniteljske zadruge, izgubili su pravo posjeda nakon „vikend natječaja“ koji su provele Hrvatske vode.

Postavljamo pitanje do kada i do kuda može ići krađa i korupcija jer drugog izraza nema.

Gajna je tipični slavonski prisavski pašnjak oplemenjen močvarnom florom i faunom. Prema zakonima Republike Hrvatske zaštićeno je područje ali i vodno dobro kojim upravljaju Hrvatske vode i lokalna samouprava, odnosno općina Oprisavci nema nikakve ingerencije nad njim.

Gajna je zahvaljujući Brodskom ekološkom društvu postala prepoznatljiva ekološka oaza, zaštićeni pašnjak na kojem pasu autohtone zaštićene vrste kao slavonski podolac, posavski konj, crna slavonska svinja i ovca cigaja. Gajna je postala mjesto koje posjećuju školarci, građani i turisti, postala je važno odredište na turističkoj karti Slavonije.

Za taj zaštićeni krajolik zbog svoje prepoznatljivosti postala je meta na koju su počeli pucati zainteresiran pojedinci i dogodio se natječaj za zakup javnog vodnog dobra kojeg su raspisale Hrvatske vode i objavile tijekom praznika na oglasnoj ploči općine Oprisavci.

Kao najbolji ponuditelj, temeljem traženih uvjeta, odabran je ponuditelj iz Bilja. Postavlja se pitanje kako je to moguće da se za zaštićeni objekt prirode  u natječajnoj dokumentaciji ne traže kompetencije, iskustvo u upravljanju prirodnim vrijednostima, preporuke i pisma potpore lokalne i regionalne samouprave nego se kao glavni kriterij traži cijena.

Možemo zaključiti nekima u Hrvatskoj nije važan čovjek, nije važna priroda , nije važno lokalno stanovništvo . Važan je samo osobni interes pojedinaca koji su bliski vladajućim strukturama i zbog kojih  donositelji odluka ne prežu ugroziti okoliš i raditi na štetu domaćeg stanovništva.

Hrvatska seljačka stranka  poziva na odgovornost, poništavanje navedenog natječaja i davanje u zakup pašnjaka onima koji ga održavaju već 30 godina.

Ostavi komentar