Vlaović na sučeljavanju o poljoprivredi

Objavio 24. lipnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Društvo agrarnih novinara organiziralo je sučeljavanje s temom poljoprivreda  na kojem je  HSS-ov kandidat za Hrvatski Sabor Davor Vlaović branio Program za poljoprivredu Restart koalicije.

Vlaović je kazao kako je kriza uzrokovana COVID-om pokazala pravo stanje proizvodnje hrane u Hrvatskoj te da se organizacija poljoprivredne proizvodnje, kakva se provodila posljednjih 30 godina, mora mijenjati već 6. srpnja . Naglasio je kako su politike prilagođavane uvoznim lobijima i korumpiranoj manjini jer je i ministar poljoprivrede zbog sumnje na korupciju morao napustiti Vladu .

U sučeljavanju s kandidatima  Pokreta za Hrvatsku i HDZ-a kao najveći problem je istaknuo nekontrolirani uvoz hrane, često upitne kvalitete, što implicira kontinuirano smanjivanje domaće proizvodnje i sve manju dostatnost domaćih poljoprivrednih proizvoda. Uz uvoz je vezano nesređeno domaće tržište hrane i prehrambenih proizvoda. Istaknuo je činjenicu da je  u 2019. Hrvatska imala u proizvodnji mlijeka pokriveno oko 50 % vlastitih potreba, tovnih svinja oko 40 %, maslinovog ulja oko 45 %, a vanjskotrgovinska bilanca je na oko 60 %. Rješenje  vidi u uvođenju reda na tržište poljoprivrednih proizvoda i zaštita domaće proizvodnje, te poticanje kratkih opskrbnih lanaca domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz prilagodbu sustava javne nabave. 

Kao drugi najvažniji problem koji treba rješavati Vlaović je naveo neriješenu zemljišnu politiku i netransparentnu predaju državnog poljoprivrednog zemljišta stranim tvrtkama. Rekao je da žurno treba dati svo državno poljoprivredno zemljište u zakup, uz uvođenja prioriteta domicilnog stanovništva, mladih OPG-ovaca i mirnog posjeda te donijeti novi  Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

„Državno poljoprivredo zemljište treba obrađivati lokalno stanovništvo koje je ujedno i čuvar hrvatskog ruralnog prostora. Hrvatski ruralni prostori postali su mjesta odakle se mladi iseljavaju jer nemaju preduvjete za zapošljavanje. Jačanje malih OPG-ova koji će se baviti radno intenzivnijim proizvodnjama mora biti prioritet, a to znači davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta baš njima. U Hrvatskoj prioriteti, radi nedostatnosti domaće proizvodnje hrane, moraju biti lokalna gospodarstva koja se bave stočarskom, povrćarskom i voćarskom proizvodnjom. Velika gospodarstva koja su usmjerena na čistu ratarsku proizvodnju imaju problem s nedostatkom skladišnih kapaciteta zato se ratarski proizvodi izvoze kao sirovina, a u Hrvatsku uvozimo gotove smrznute pekarske proizvode. Promjenom zemljišne politike takve prakse bi se promijenile.“ bio je jasan u iznošenju stava Vlaović.

Ostavi komentar