Tko nema hrabrosti pogledati ljudima u oči?

Objavio 20. svibnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Mogli bismo postaviti pitanje jesu li stanovnici općine Davor građani drugog reda ili su za načelnika birali osobu kojoj nije stalo do građana koje bi trebao zastupati.

Načelnik jedinice lokalne samouprave i  predstavnik  izvršne vlasti koji o svojim odlukama, potezima ili planovima mora izvještavati općinsko vijeće od vijeća tražiti suglasnost i vijeću polagati račune za učinjeno. To se naziva parlamentarnom demokracijom na lokalnoj razini.

Kad načelnik ne dolazi na sazvanu sjednicu općinskog vijeća, kada ne podnosi izvješće o radu, kada ne odgovara na jasna i nedvosmislena pitanja predsjednik/ice vijeća i kod ekocida koji ugrožava ne samo stanovnike općine nego i šire pučanstvo nema potrebe informirati općinske vijećnike o stanju u vlastitoj jedinici lokalne samouprave taj oblik vlati se zove apsolutizam .

U općini Davor u utorak, 19. svibnja 2020. predsjednica Općinskog vijeća Lidija Brlić sazvala je Vijeće na kojem se trebalo raspravljati o stanju i  zatvaranju Deponije „Baćanska“ nakon požara i mjerama za sanaciju štete. Općinski načelnik i vijećnici HDZ-a nisu došli na sjednicu, jedan vijećnik je bio odsutan radi poslovni obveza u inozemstvu i Vijeće nije održano. Takvo stanje je anarhija.

Tako se ne ponašaju dobronamjerni i odgovorni čelnici, tako se ponašaju kukavice koje nemaju hrabrosti pogledati građanima u oči. Tako se ponaša načelnik općine Davor.

O problematici odlagališta otpada „Baćanska“ saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović govorio je više puta u Hrvatskom saboru, postavio je brojna pitanja nadležnim ministrima i ministarstvima i upozoravao na problem prije nego što se dogodio, nažalost uzalud.

Stanje u općini Davor nije  dobro, građani se osjećaju prevarenima i napuštenima, zato Odbor OO HSS-a Davor i općinski vijećnici iz redova HSS-a pozivaju na razboritost i razum jer požar na deponiji  je samo opomena da katastrofa vreba iz prikrajka.

HSS-ovci traže:

  • Od načelnika Anđelkovića datum službenog zatvaranja deponije
  • Plan ekološki prihvatljivog saniranja deponije i neškodljivog uklanjanja opasnog otpada
  • Detaljno izvješće o prihodima ostvarenim od zbrinjavanja otpad drugih jedinica lokalne samouprave
  • Financijsku konstrukciju uklanjanja posljedica požara i zatvaranja deponije

Može se zaključiti samo jedno ; načelnik Đuro Anđelković je kukavica koja nema hrabrosti niti ljudskog dostojanstva koje nalaže pogledati u oči građanima i konačno reći istinu.

Ostavi komentar