Odgovor na pitanje o pružnom prijelazu za Crnogovce čeka prosvjede građana

Objavio 14. svibnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Željeznice  u Slavoniji i Brodsko-posavskoj županiji nisu sigurne, a modernizacija zanemaruje interese stanovnika slavonskog ruralnog prostora moglo se zaključiti iz izlaganja saborskog zastupnika Davora Vlaovića prilikom rasprave o Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava. Govorio je o investiranju u rekonstrukciju dionice  željezničke pruge Novska-Okučani kazao je :

„Prema informacijama koje imam od žitelja Okučana na pružnom prijelazu u Okučanima rampa nije u funkciji, nije tehnički ispravna za vrijeme dok je spuštena vlakovi ne prolaze, često je dignuta samo jedna strana rampe lijeva ili desna i obrnuto, a vlakovi prolaze. Tražim hitnu intervenciju jer ne smijemo se igrati ljudskim životima. Ne želim vjerovati da je to rezultat planirane investicije iz EU fondova  u iznosu  od 688 milijuna kn od čega je realizirano samo 250 mil.kn od kojih je 116 mil.kn spornih jer je izvedeno mimo projektne dokumentacije. Hoće li se ta sredstva morati vraćati ili su rezultat takvog investiranja pružni prijelazi kao okučanski?.“

Vlaović je raspravu iskoristio za ponovnu aktualizaciju problema izgradnje novog pružnog prijelaza kod Crngovaca u općini Staro Petrovo Selo jer isti prema ideji zagrebačkih projektanata nije potreban, a stanovnike Gornjih, Donjih Crnogovaca i Laza nitko ništa nije niti pitao.

„Projekat modernizacije željezničke pruge Novska-Vinkovci je planiran. Zanima me u kojoj je fazi izrada projektne dokumentacije, je li u projektnoj dokumentaciji predviđena modernizacija pruge prema Pleternici, Požegi i Velikoj potrebna je požeškom gospodarstvu. Najavama tog  projekta se pružni prijelaz prema Crnogovcima i Lazama zatvara. Građani organziraju peticiju i prikupljaju potpise protiv toga. Projektom se planira skuplja, a za građane nepovoljnija varijanta bez pružnog prijelaza s mostom na riječici Pokotini kojeg nema niti u prostornom planu općine Staro Petrovo Selo. Nadvožnjak ili podvožnjak su jeftinija i za građane prihvatljivija rješenje . Postoji li mogućnost izmjene trenutnog plana gradnje?“ , pitanja su koja je  saborski zastupnik Vlaović postavio državnom tajniku koji je branio predloženi Zakon.

Saborski zastupnik je dobio je preskroman i krnji odgovor. Rampa u Okučanima će biti popravljena , a odgovor na pitanje o pružnom prijelazu čeka prosvjede građana.

Ostavi komentar