Ministre što se događa u Davoru?

Objavio 13. svibnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Stanovnici općine Dvor i okolnih naselja nalaze se u nezavidnoj situaciji. Deponija smeća Baćanska  gori, a znaju da je uz komunalni otpad na deponiju dovoženo i štošta drugo.

Zabrinuti su za vlastiti život i posebice zdravlje jer uz toksični dim procjedne vode se slijevaju u odvodne kanale odakle odlaze direktno u rijeku Savu, a vrlo vjerojatno velika količina i u podzemne rezervoare pitke vode  odakle se vodom opskrbljuje 60 tisuća žitelja novogradiškog kraja.

Podsjećamo deponija se nalazi u neposrednoj blizini izvorišta pitke vode i vodozaštitnog područja.

Temelju članka 140. Poslovnika Hrvatskoga sabora („Narodne novine“ br. 81/13)  saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović  uputio je pitanje ministru zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislavu Ćoriću.

Pitanje:

Više puta sam upozoravao na neprihvatljivo odlaganje otpada na deponiju Baćanska kod Davora, na kojoj je izbio požar i eksplozija dana 11.05.2020. godine.

Kada je bio inspekcijski nadzor i što je utvrđeno? Ako nije bilo inspekcijskog nadzora i financijske kontrole, kad će se on provesti i istražiti kakvo je stanje na deponiju? Što je s podzemnim vodama i izvorištem s kojeg se opskrbljuje 60.000 građana? Jesu li građani sigurni?

Što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike planira poduzeti u ovom slučaju?

Vjerujemo da će građani Davora i okolnih sela dobiti pravovaljanu informaciju o kvaliteti okoliša u kojem žive.

Ostavi komentar