COVID-19 ne može biti smokvin list za sve Vladine propuste

Objavio 13. svibnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović u raspravljao  je o 1. rebalansu državnog proračuna kao projektu koji je zaobišao najveći dio hrvatskih građana jer mjera očuvanje radnih mjesta nije obuhvatila sve koji su trpjeli i još će trpjeti zbog korona zaustavljanja  gospodarstva što za posljedicu već sada ima 30 tisuća novonezaposlenih, a tu po njegovim procjenama nije kraj.

„U rebalansu proračuna ne vidimo kako će se pomoći novonezaposlenima. Poseban problem za nas Slavonce je izostanak sezonskog zapošljavanja u turizmu,“ istaknuo je i dodao  kako je slavonska sirotinja radila na Jadranu kao sezonska radna snaga bez čega je ostala, a po onome što se sada događa s uvozom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda   tako će i ostati jer korona nije otvorila oči predlagačima proračuna i u proračunu se ne vidi da trenutno vladajući imaju ozbiljne namjere za oživljavanje domaće proizvodnje hrane.

Vlaović je zabrinut jer se iz predloženog rebalansa ne vidi strategija gospodarskog smjera kazavši:

„Važno je svako radno mjesto, ali se proračun morao strateški odrediti prema onim granama proizvodnje koje će zapošljavati više radnika. Nije dobro što nije osigurano 500 mil. kuna za javni sektor  mada su kolektivni ugovori potpisani. Ako želimo i obrazovanu radnu snagu onda ulaganje u obrazovni sustav i plaće učitelja treba osigurati.“

Vlaović se kritizirao predlagatelje iz sektora poljoprivrede koji ne slijede europske  zelene poljoprivredne politike  koje favoriziraju šumarstvo i drvnu industriju .

„Ovaj proračun ne pomaže drvnoj industriji  koja zapošljava preko 50 tisuća radnika, oni su prvi osjetili krizu izazvanu korona virusom, oni su i izvoznici. Tražim pomoć toj gospodarskoj grani. Ministarstvu energetike je  previše rezano . To su sredstva koja su trebala biti pomoć našoj domaćoj građevinskoj operativi za projekte vodoopskrbe,  odvodnje  izradi prečistača otpadnih voda , sanaciji odlagališta otpada. To je poruka da ćemo i daje imati problem s odlagalištima otpada kao što je i danas u općini Davor gdje odlagalište gori, a više puta sam ministru Ćoriću ukazivao na problem. Što će biti s izvorištem pitke vode za 60 tisuća ljudi – izvorište je u neposrednoj blizini goruće deponije. Tražim odgovore i tražim odgovornost!“ bila je jasna poruka zastupnika  koji  i sam ima opskrbu pitkom vodom s izvorišta Davor.

Vlaović je posebno nezadovoljan planiranim proračunskim sredstvima za poljoprivredu za koju je planirano samo 0,6% više sredstava .

„Ministrica se hvali sa 120 mil. dodatnih sredstava za izravna plaćanja iz državnog proračuna . 20% sredstava za izravna plaćanja nema  niti u proračunu niti sada u rebalansu. Naša poljoprivreda je posljednje tri godine oštećena za  više od 2,5 milijardi i s pravom udruge poljoprivrednih proizvođača i Seljački savez traže fond za razvoj poljoprivrede . Ako želimo imati proizvodnju hrane  onda moramo uložiti u selo i poljoprivredu. Nedopustivo je da imamo 2,5 tisuća utovljenih svinja koje naši proizvođači ne mogu prodati, cvjećari propadaju jer ne mogu prodati cvijeće, vinari nisu prodali niti jednu butelju vina , a ministrica o tome šuti i ništa ne poduzima. „

Vlaovića je naljutila činjenica što se i dalje ne čini ništa po pitanju  stavljanja u funkciju državnog poljoprivrednog zemljišta  pa je zapitao ministricu je li joj slikanje za mediji e prvi prioritet.

Ostavi komentar