HSS-ovi prijedlozi mjera za ublažavanje štetnih posljedica na gospodarstvo izazvanih COVID-19

Objavio 5. svibnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Odbor županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije, na telefonskoj sjednici održanoj u četvrtak, 30. travnja 2020. donio je Odluku o pozivanju županijskih vlasti na  žurno sazivanje sjednice Županijske skupštine na kojoj bi se po uzoru na susjedne slavonske županije donio Program mjera za pomoć gospodarstvenicima i prevladavanje gospodarske krize nastale uslijed poštivanja propisanih mjera i danih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite u Brodsko-posavskoj županiji.

Napominjemo da je Nacionalni stožer odredio obustavu gospodarskih aktivnosti u obrtništvu, zatvorio tržnice,  trgovine, zabranio okupljanja više od pet ljudi ukoliko nije moguće osigurati socijalnu distancu minimalno 2m što je za posljedicu imalo zaustavljanje najvećeg dijela gospodarskih aktivnosti u Županiji, a štete na gospodarstvo tek slijede.

U Brodsko-posavskoj županiji posluje 2.168 obrta u kojima je zaposleno ukupno 2.168 obrtnika. Raspon djelatnosti kojima se bave su: ugostiteljstvo, trgovinom, proizvodnim zanatima, uslužnim zanatima, prijevozom, poljoprivredom,  frizerstvom, tradicionalnim i umjetničkim obrtima.

U BPŽ posluje 2016 trgovačkih društva.

Oni svaki mjesec uplaćivali poreze i doprinose i pune državni i županijski proračun?

Oni su danas zbog naređenih  mjera Stožera civilne zaštite koje su poštivali radi zaštite najranjivijih skupna u društvu od epidemije virusa COVID-19 (SARS-CoV-2) ostali bez posla, bez prihoda. Danas je  je njima potrebna pomoć da bi ekonomski preživjeli. 

Županije kao jedinice regionalne samouprave moraju brinuti o svim svojim građanima, a obrtnici i zaposleni u obrtima su danas, kada epidemija jenjava, najugroženija skupina gospodarstvenika koja bez pomoći županije i države neće opstati. Obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima i poljoprivrednicima danas  treba pomoć.

Pozivamo Brodsko-posavsku županiju da hitno sazove sjednicu Županijske skupštine na kojoj će donijeti mjere za pomoć obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu i poljoprivredi.

HSS predlaže sljedeće mjere za opstanak gospodarstva:

  • Jasno definiranje kriterija za ostvarivanje sloboda i prava građana i poduzetnika te kriterije za povratak standardnom načinu života
  • uspostavu Fonda solidarnosti za obrtnike, sukladno prijedlogu  Županijske obrtničke komore
  • Pomoć pri uspostavi brzih linija kreditiranja i sufinanciranje kamata svim poduzetnicima
  • Uspostavu burze proizvoda, pomoć pri otkupu i plasmanu na tržište
  • Aktivaciju kratkih lanac opskrbe hranom kao pomoć poljoprivredi
  • Zaustavljanje svih zapošljavanja u javnom sektoru
  • Stavljanje poljoprivrednog zemljišta u funkciju

Posljedice ekonomske krize, koja nas očekuje i koja je neizbježna, koja će nas vratiti desetak gospodarskih godina unazad možemo ublažiti pravovremenim djelovanjem. Brodsko –posavska  županija ne želi li ostati na začelju gospodarske Hrvatske mora imati strategiju i cilj.

Cilj mjera koje predlažemo je očuvanje zaposlenosti u obrtništvu, poljoprivredi, malom i srednjem gospodarstvu.

Ostavi komentar