Zdravlje građana je najvažnije, a bez hrane nećemo preživjeti

Objavio 22. travnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović raspravljao je o setu zakona koji se odnose na sprječavanje posljedica uzrokovanih provođenjem propisanih  mjerama za smanjenje širenja epidemije uzrokovane COVID-19. Mjere su zaustavile nekontrolirano širenje virusa, ali su zaustavile gospodarstvo koje će nakon epidemije  trebati oporavak.

Vlaović je govorio o problemu otpuštanja radnika i povećanja broja nezaposlenih  u evidencijama HZZ-a koje se najviše osjeti u Slavoniji, nezaposlenost je za 35% veća nego u istom mjesecu prošle godine.

Slavonija je stalno na udaru, trpjela je zbog iseljavanja, a sada zbog korona virusa. Mladi su teško pronalazili radno mjesto, a sada će biti još gore. Pitam kako pomoći mladima i kako pomoći Slavoniji.

Vlaović je apelirao na vladajuće kao bi ubrzali donošenja zakona o moratoriju na kredite jer vlada i vladajući ne smiju štititi banke na štetu građana.

Naš zadatak je zaštititi građane RH jer to čine i druge vlade i druge države. Moramo smoći dovoljno snage za reći bankama dosta je . Godinama ste iskazivali dobit u poslovanju u RH, iznosili ju izvan Hrvatske red je da se solidarizirate s građanima i smanjite zaradu. Dajte priliku građanima da što lakše prežive.“

Vlaović je pozvao na sudjelovanje u  akciji „Zeleni uzlet“ koju osmišljava 200 znanstvenika s ciljem prelaska na ekološki prihvatljive tehnologije što može ubrzati gospodarski rast u svim sektorima.

„U tom projektu Hrvatska mora pronaći svoje mjesto kroz ekološku poljoprivredu, prerađivačku industriju i općenito proizvodnju hrane.“, kazao je i zapitao što je Hrvatska čini jer 52 mil. kn za pomoć poljoprivredi koje planira Ministarstvo poljoprivrede su preskromno i nedostatno.

Kritički se osvrnuo na nastavak politike favoriziranja uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda posebno svježeg voća i povrća jer prema njegovim riječima na znoju  hrvatskih poljoprivrednika i danas zarađuju nakupci i prekupci.

„Dopustili ste kupovinu u trgovačkim centrima i zatvorili tržnice, i danas su epidemiološki  uvjeti lošiji u trgovačkim centrima nego na tržnicama, ali je roba iz uvoza. Otvorili ste tržnice i postavili strože uvjete nego u zatvorenim robnim centrima. To nije potpora poljoprivredi. Moramo se aktivnije okrenuti prema poljoprivrednoj proizvodnji i poljoprivrednim politikama.“

HSS-ovac je nezadovoljan s neisplatom drugog dijela potpora poljoprivrednicima koja im je potrebna za pravovaljan u sjetvu i pozvao ministricu da to učini odmah. Zatražio je otkup viškova u svinjogojstvu, govedarstvu, vinarstvu. Lošim je ocijenio smanjivanje potpore za višegodišnje nasade.

Ostavi komentar