U Brodsko-posavskoj županiji konačno zajedništvo

Objavio 13. travnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Rast gospodarstva, povećanje BDP-a, smanjenje vanjskog duga, presjedanje EU su do prije tri tjedna bile teme na kojima su vladajući gradili kampanju za jesenske parlamentarne izbore. Rezultat vladajućih je bio linearan, a zatim je krenuo padati i onda se dogodila ugroza u kojoj Hrvati pokazuju zajedništvo. Nacionalna javna televizija, za koju svi građani plaćaju pretplatu, postala je sredstvo za ostvarenje dugo prizivanog nacionalnog zajedništva. Na nacionalnoj javnoj televiziji moguće je u vijestima čuti samo filtrirane informacije koje daju načelnici i gradonačelnici iz redova HDZ-a i svi imaju jednako mišljenje  iste stavove, osim osječkog  župana i zamjenika kojima je zbog  lokalne ugroze, lokalnog političara iz Višnjevca dopušteno izjaviti da tržnice trebaju raditi, da je potrebno prostorno povezati neke općine ( valjda smo one  u kojima su načelnici –zna se) radi obavljanja gospodarskih aktivnosti, zato su nagrađeni, prvi će dobiti 5G, a eventualno  moguće prosvjede građana nadzirati će dronovi. Rejting vladajućih krenuo je uzlazno.

“Zajedništvo” u Brodsko-posavskoj županiji  dignuto je na višu razinu. Odlučeno je nema povezivanja temeljem sporazuma jer ih  mogu zaključiti samo jedinice lokalne samouprave koje su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu i koje pripadaju istom geografskom području te dijele zajedničke rizike, a takvih u BPŽ nema. Brodsko-posavska županija je jedinstvena – sve općinske granice moraju ostati čuvane  nadzirane jer su građani koji žele raditi neodgovorni.

Nameće se zaključak da u gospodarski razvijenoj Brodsko-posavskoj županiji teče med i mlijeko, a Županija će iz proračunskih rezervi koje je stvorila gospodareći marom dobrog gospodara pokriti sve nastale štete brodsko-posavskim gospodarstvenicima. U takvoj situaciji bilo bi suludo dati mogućnost odlučivanja o izdavanju propusnica nekomu tko nije iz HDZ-a.

Nameće se pitanje  zašto su ta „gospodarski nazadna „ područja  kao Samobor, Istra ili Varaždinska županija liberalizirale kretanje radi očuvanja kakvih takvih u korona krizi prihvatljivih gospodarskih aktivnosti.

Nama Slavoncima  priča bi bila prihvatljiva samo da nije sarkazam i da je istina.

Istina 1.: Nemamo  industrijske proizvodnje, poljoprivredu smo davno eutanazirali što je vidljivo iz Županijskog proračuna za 2020. koji za te sektore predviđa manje sredstava nego za pomoć udrugama. U takvim okolnostima Krizni stožer BPŽ  može pozvati svoje načelnike na dnevni red, može od njih tražiti povlačenje potpisanih izjava jer oni znaju da gospodarstva nema i da gospodarstvo neće trpjeti, a oni takvim postupanjem osiguravaju svoje mjesto na listama za Hrvatski sabor, tako su činili i svi njihovi prethodnici. Zaboravili su da BPŽ postoji nakon što su prošli naplatne kućice prema Zagrebu.

Istina 2.: U Brosko-posavskoj županiji, osim na privatnim portalima, umrla je demokracija – do etera dopire glas predstavnika samo ¼ građana i stvara privid zajedništva.

Predsjednik HSS-a je u jednom intervjuu  podsjetio  i rekao : „Uvijek je išla kuga pa glad pa rat, a korona je moderna kuga!“

Jedno je sigurno, iza korone, zbog gospodarskog  eutanaziranja  dolazi glad………..

U Brodsko-posavskoj županiji ćemo zajedno ostati bez posla, plaće i biti gladni osim ako nas opet iz ponora ne izvuku oni kojima provjeravaju propusnice kod svakog prelaska s jedne na drugu poljoprivrednu tablu za vrijeme sjetve.

Slavonski seljaci, poljoprivrednici, zemljoradnici trebaju slobodu kretanja do svojih njiva, između svojih njiva, do poljoprivrednih ljekarni ili trgovina rezervnim dijelovima. U procesu poljoprivredne proizvodnje se proizvodi hrana.

Apeliramo:

  • donositeljima odluka : načelnici , gradonačelnici i županijski čelnici omogućite slobodu kretanja onima koji proizvode.
  • građanima : ostanite kod kuće

Ostavi komentar