Izračunao sam da mi cvjećari samo za HRT pretplatu zbog radija u našim vozilima platimo državi više od 1.000.000 kn“ komentar  je jednog od cvjećara u javnom savjetovanju objavljenom za Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u 2020. godini zbog  osiguravanja kontinuirane opskrbe stanovništva hranom i potpore primarnim proizvođačima uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19.

Vrijednost proizvedenog cvijeća u Hrvatskoj je 45 mil. kuna koju ostvaruje 200 proizvođača koji proizvedu 21 mli. sadnica, sadnice se najvećim dijelom za tržište i sadnju dospijevaju u travnju. Ministarstvo poljoprivrede je u programu mjera za pomoć sektoru cvjećarstva panira 1 mil. kn. ako zbrojimo jedan i jedan dolazimo do spoznaje da je potpora za svaku  sadnicu 5 lipa ili 2,5% cijene  sadnice koja neće pronaći put prema tržištu.

Načelnik Općine Mali Bukovec upozorio je da iznos planiran za potporu sektoru cvjećarstva nije dovoljan niti za troškove grijanja koje ima šesnaest cvjećara iz Općine Mali i Veliki Bukovec.

Potaknut  reakcijom hrvatskih cvjećara na predložene mjere Ministarstva poljoprivrede saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović uputio je zastupničko pitanje ministrici poljoprivrede mr.sc. Mariji Vučković sljedećeg sadržaja:Kako Ministarstvo poljoprivrede misli pomoći OPG-ovima koji se bave uzgojem cvijeća da opstanu nakon krize prouzrokovane virusom COVID-19? Tražimo da se žurno snime problemi i potrebe proizvođača cvijeća u cijeloj Hrvatskoj. Tražimo veće potpore za sektor cvjećarstva!“

Apsurdnost Programa je još veća kada se spozna sljedeće: Za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 52.500.000,00 kn prema sljedećoj raspodjeli:

“Optimist sam, vjerujem u čovjeka, vjerujem u donositelje odluka, želim vjerovati kako ministrica poljoprivrede ima dovoljno energije , volje i politike moći da može zaštititi poljoprivredu u Hrvatskoj . Istina, predložene mjere to demantiraju.

Podržavam proizvođače cvijeća i povrća  s pravom su ljuti na Vladu i ministricu poljoprivrede koji statiraju, daju izjave za javnost i pri tome ne čine ništa niti za proizvođače niti za potrošače poljoprivrednih proizvoda” , kazao je u razgovoru saborski zastupnik Davor Vlaović.

Ostavi komentar