Priča o hrvatskoj neovisnosti – samosažaljenje ili realni pogled u budućnost

Objavio 26. ožujka 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Nekada, prije nego li je postalo najunosnije uvoziti, imali smo veliki broj mješovitih poljoprivrednih gospodarstava čiji su članovi radili kod drugih poslodavaca, koja su proizvodila za vlastite potrebe, suvišak prodavali domaćim otkupljivačima (zadrugama) živjeli pristojno, mogli su si  priuštiti ljetovanje, obrazovanje djece, a Hrvatska je bila samodostatna u proizvodnji najvećeg broja prehrambenih proizvoda. Hrvatska je bila izvoznica baby beefa, izvozila je živu junad, pileće meso, ribu i što sve ne.
Zatim je došlo vrijeme kada se stvara javno mišljenje da je domaća proizvodnja hrane preskupa, da je povoljnije uvesti češnjak iz Kine, mlijeko iz Francuske, vino iz Makedonije, pekarske proizvode iz Njemačke, Italije i Slovenije, povrće iz Srbije. U tom vremenu privatizirana je, a zatim prodana strancima hrvatska prehrambena industrija. Hrvatska je svakim danom postajala sve manje neovisna. Hrvatska je postala ovisna o uvozu mlijeka, mesa, voća, povrća, kruha i pekarskih proizvoda, kvasca. Hrvatski visoko obrazovani mladi ljudi su ostajali bez posla i bolji život potražili u Europi, istina tamo rade više poslova paralelno, tamo im nije ispod časti pokupiti lišće u parkovima, oprati stubište ili raditi u bolničkim praonicama.
Dogodila se korona, dogodilo se zatvaranje granica, dogodio se pogled istini u oči. Hrvatska je gospodarski visoko ovisna o tuđoj dobroj volji. Hrvatska Vlada će prolongirati plaćanje PDV-a i doprinosa, ne otpisati kao što to čine gospodarski neovisne države jer su posljednjih 30 godina sve vlade gledale u turizam, gospodarsku gradu kojom se ponosi sirotinja.
Zato pogledajmo u budućnost počnimo graditi gospodarski jaku državu kojoj osnova mora biti poljoprivreda i proizvodnja hrane.
Zato reanimirajmo mala i mješovita poljoprivredna gospodarstva, ekonomije koje imaju snažnog i bogatog seljaka koji proizvodi hranu imaju budućnost i prvu pretpostavku neovisnosti. Neovisni su ne samo oni koji imaju nacionalne granice koje čuva vojska, neovisni su oni koji ne ovise o hrani proizvedenoj izvan nacionalnih granica.
Hrvatska seljačka stranka se ne boji bogatog seljaka.

Ostavi komentar