Ministre nemojte porezima brinuti o našem zdravlju

Objavio 6. veljače 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović u Hrvatskom saboru je raspravljao o Zakonu o porezu na kavu i bezalkoholna pića te istaknuo kako je važno animiranje šire javnosti o važnosti zdravog življenja kroz obrazovni sustav i javne kampanje, a ne represijom i poreznim oterećenjem, istaknuo je da su ključevi uspjeha edukacija i kampanje koje afirmiraju kvalitetne hrvatske prehrambene proizvode.
„U Hrvatskoj danas živi 57% odraslih osoba i 34% djece koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, nas u HSS-u dodatno zabrinjava trend povećanja tjelesne mase kod djece za 15%. Tumačimo to kao izostanak edukacije, izostanak medijske kapanje. Zaključujemo da se s djecom se ne radi dovoljno i ne educira ih se o pravilnoj prehrani i važnosti kretanja. Rezultat :djeca su nam pretila, a odrasli obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma što je direktno povezano s ishranom. Ti problemi se ne mogu riješiti povećanjem poreza i uvođenjem tzv .„zdravih“ poreza“ , kazao je Vlaović i istaknuo da porezi nisu rješenje kojim će se građane motivirati na zdravije življenje i pravilnu prehranu. Pozvao je da se slijede dobri primjeri skandinavskih zemalja koji se sastoje od edukacije i ponovne edukacije.
U raspravi je naveo primjer Mađarske koja ima posebne poreze na lošu i brzu hranu, zašećerena pića i energetske napitke i Hrvatske koja ima poreze ne duhan, pivo i žestoka pića kroz trošarine. Upozorio je na podatak da je od trošarina u Hrvatskoj prikupljeno u 2019. godini 5,9 milijardi kn od čega je trošarina na duhan čak 4,8 milijardi kn.
Pitanje je na koji način se troši taj novac. Tih podataka nema. Taj novac bi trebao biti usmjeren prema Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za javne kampanje kojima se daju smjernice našim mladima i svima nama kako živjeti zdravo.“
Poseban naglasak u raspravi Vlaović je dao imenovanju i opisu jetinih proizvoda na akcijama, koji su uglavnom loši za prehranu, prepuni masnoće i siromašni proteinima ali na njima proizvođači iz tog razloga dobro zarađuju, a Hrvati ih zbog malih primanja redovito kupuju i konzumiraju. Kazao je:
„Posložimo prioritete, prva po važnosti je edukacija, zatim povećanje plaća, a tek na kraju kao najmanje učinkovito dolazi povećanje ili uvođenje novih poreza.
Naši sugrađani na povećanje poreza reagiraju kupovinom preko granice u BIH. Rezultat hrvatskih poreznih zakona je preko 60 milijuna kn potrošenih smo u BIH u 2019. Više od 528.000 kn dnevno Slavonci ostave u BIH. To je samo potrošnja za koju su podnijeti zahtjevi za povrat PDV-a. U gepecima se prenese još puno više.“
Postavio je pitanje ministru i suradnicima kako se troši novac prikupljen od trošarina? Koristi li se u javnozdravstvene edukacije i akcije, te na koji način se planira daljnje porezno rasterećenje jer opterećenje donosi negativan saldo državnoj blagajni i Slavoniji. Upozorio je na nelogičnosti koje su prisutne u Hrvatskoj
„Apsurdno je da broj pretilih raste, rekli bismo da dobro živimo, a istina je da je najveći rizik od siromaštva upravo u depriviranim područjima u koja pripada i Slavonija.
Zato apeliram: trebamo više suradnje i brige ministara o domaćim proizvođačima koji proizvode zdravstveno prihvatljivu hranu. Reklamirajmo domaće i kvalitetno. Reklamirajmo i jedimo proizvode naših, Hrvatskih OPG-ova.“ , kazao je Vlaović

Ostavi komentar