Hitnu medicinu treba reorganizirati, a zdravstvenu skrb učiniti dostupnom

Objavio 1. veljače 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović prilikom izglasavanja povjerenja novom ministru zdravstva u Hrvatskom saboru je zatražio stanku kako bi upozorio na probleme hrvatskog zdravstvenog sustava koji su godinama nepromijenjeni jer bivši ministar zdravstva, prema premijerovim riječima, nije se fokusirao na zdravstvo i rješavanje problema u tom sektoru nego na se fokusirao na imovinu. Vlaović je kazao:
„Zdravstvo treba biti u funkciji pacijenta, pacijent mora biti u fokusu, zdravstvena zaštita mora biti dostupna u svim dijelovima Republike Hrvatske, a dijagnostika pravovremena. Ti problemi nisu riješeni, liste čekanja su sve duže, što je često alibi za upućivanje u privatne klinike. Treba postaviti pitanje je li to sve u skladu sa zakonom?
Veliki problem je nedostatak liječnika u obiteljskoj medicini posebice u ruralnim krajevima , u mojoj Slavoniji. Natječaji za specijalizacije su kasnili ili ih uopće nije bilo. Činjenica je da obiteljski liječnici, oni koje nazivamo „privatnicima“, a imaju ugovore s HZZO-om u solidarnom sustavu zdravstvenog osiguranja ne žele i ne moraju dežurati nedjeljom, subotom i praznikom, ni taj problem nije riješen.“
Vlaović je upozorio na probleme u organizaciji sustava hitne medicine u Hrvatskoj u kojem se problemi, zbog nedorečenosti zakonodavnog okvira, događaju na tjednoj razini. U ime HSS-a je predložio spajanje zavoda za hitnu medicinu i objedinjenih hitnih bolničkih prijema.
„Predlažemo da se spoji primarna hitna s OHBP-om. Smanjit će se pritisak na bolnice, a zdravstvena zaštita postati dostupnija. Helikopterska hitna je neophodna , niste prihvatili naš amandman , ministar najavljuje organizaciju hitne helikopterske službe. Želimo mu sreću u provođenju tog plana“, zaključio je Vlaović.

Vlaović

Ostavi komentar