Stanovnici Crnogovaca i Laza bez pružnog prijelaza

Objavio 29. siječnja 2020. Nekategorizirano Nema komentara

Vlaović_prugaSaborski zastupnik Davor Vlaović potaknut inicijativom mještana Gornjih Crnogovaca, Donjih Crnogovaca i Laza progovorio u Hrvatskom saboru o problemu ukidanja željezničkog prijelaza koji spaja navedena sela sa središtem općine – Starim Petrovim Selom. Izgradnja pružnog prijelaza kod Crnogovaca nije dio plana modernizacije željezničke pruge Novska-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Vinkovci-Vukovar.
„Za 300 stanovnika Grnjih i Donjih Crnogovaca i Laza taj pružni prijelaz život znači jer oni tom cestom idu liječniku, u općinu, u školu, u crkvu i to od 13. stoljeća kada je prvi spomen naselja. To je poljoprivredni kraj u kojem egzistira 5-6 farmi na kojima su zaposlene mlade obitelji i žele tu ostati živjeti. Te farme imaju 750 goveda u tovu, proizvode više od milion litara mlijeka, uzgajaju nekoliko stotina svinja i više od 100.000 kljunova peradi.
Nadležni u Hrvatskim željeznicama kažu da im nije potreban nadvožnjak!
Bez nadvožnjaka put do središta općine od sadašnjih 5 km postaje 40 km dug. Je li to poticaj za ostanak u Slavoniji?“,
zapitao se Vlaović i rekao da je najveći problem prijevoz mehanizacije za obradu 1.000 ha zemlje koja se nalazi na tom području. Kao poseban problem Vlaović je naveo minoriziranje problema od strane načelnika Općine.
„Nisu dobili odgovor u lokalnoj općini, lokalni čelnik tamo kaže ´ma šta se sekirate to će doći u realizaciju za 10 godina´, toliko lokalni moćnik iz vladajuće koalicije vjeruje u vlastite, u vlastitu Vladu i vlastite ministre i investicije na tom području. Građani su nezadovoljni, moramo čuti i uvažiti njihovu potrebu za osiguravanjem komunikacije sa svijetom.“
Vlaović je u daljnjem izlaganju upozorio na neprovođenje Zakona o poljoprivredi i neraspisivanje natječaja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta o čemu ovisi gospodarski opstanak mnogih Slavonaca te se zapitao nije li to možda i želja vladajućih – isprazniti Slavoniju.

Ostavi komentar