Vladajući u Brodu griješe propustom i nečinjenjem

Objavio 4. studenoga 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Đuro Đaković, štrajk radnika i neisplata plaća bile u teme Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. O navedenoj temi govorili su HSS-ov vijećnik Zlatko Bunjevac i saborski zastupnik Davor Vlaović.
Bunjevac je podsjetio na ranija pitanja koja je postavio o premještanju proizvodnje oklopnih vozila u Veliku Goricu što će, ako se nastavi takva politika rezultirati gašenjem proizvodnje u Đuri Đakoviću, zapitao se je li to briga vladajućih za Slavoniju i Projekt Slavonija.
Saborski zastupnik Davor Vlaović je rekao da se za Đuru Đakovića mora pronaći dugoročno rješenje te naglasio da nije dovoljno samo ugasiti vatru jednokratnim mjerama isplate jedne zaostale plaće. Vlaović je problem postavio na realne osnove rekavši da su za problem koji je prisutan u Đuri Đakoviću krivi svi dosadašnji župani i predsjednici Županijske skupštine koji nisu dovoljno činili za opstanak proizvodnje i radnih mjesta još od vremena kada je u Đuri Đakoviću radilo nekoliko desetaka tisuća ljudi pa do danas. Rekao je da i sam snosi dio odgovornosti jer je u jednom periodu obnašao dužnost zamjenika župana.
Trebali smo odlučnije stati uz tvrtke iz naše županije. Bilo je prilike, sad je pomalo već kasno. Kasno jer je konsolidirani gubitak društva 379 mili. kn, zato što je 579 mil. kn dug prema financijskim institucijama, zato što je 138 mil.kn iz dokapitalizacije potrošeno, potrošeno …u što…?… ZNA SE tko je potrošio. Ugašena su dva društva, ugašeno je pet djelatnosti, otkazano je više od 500 ugovora o radu. Ono što je najgore i gotovo tragikomično 95 mil kn iz 2018. utrošeno, a ne zna se u što…., nenamjenski i zato nitko ne odgovara. Zato treba tražiti, ne ostavku nego odgovornost kompletne Uprave, Nadzornog odbora i Vlade RH, lokalne i regionalne samouprave koja nije na vrijeme reagirala.“
Vlaović je podsjeti da on, sa saborske govornice, na problematiku Đure Đakovića upozorava već dvije i pol godine baš kao i sindikati jer su tražili da tvrtka ostane na listi strateških tvrtki Republike Hrvatske.
„Premijer Plenković je tada rekao ´ brinut ćemo s o tim tvrtkama marom dobrog gospodara´ procijenimo je li ovo što se događa mar dobrog gospodara“ ,zapitao se Vlaović.
Vlaović je podsjetio da su zaposleni radnici u tvrtki vrhunski stručnjaci koji žele raditi, ali nisu dovoljno plaćeni za svoj rad za razliku od preplaćene Uprave koja na radničke plaće nije uplaćivala niti doprinose. Smatra da su jedan od većih izvora problema članovi uprave koji nisu Brođani niti stanovnici Županije jer bi se lokalni stručnjaci drugačije borili za opstanak „ĐĐ“.
„Pustili smo da tvrtku vode HDZ i HNS zbog političkih igrica i žetončića kako bi Vlada opstala“, kazao je i dodao kako u Slavonskom Brodu zbog nemara vladajućih ništa ne funkcionira niti gospodarstvo , niti Sveučilište niti se gradi nova zgrada OŠ Milan Amruš mada su novci osigurani u Državnom proračunu.
Tijekom izlaganja iz vijećničkih klupa s pozicije vladajućih čula su se negodovanja, posebice članova HDZ-a koji su i sami mali moć donositi pozitivne odluke, a nisu to činili.

Ostavi komentar