Vlada RH griješi propustom prema Đuri Đakoviću

Objavio 24. listopada 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović je u četvrtak sa saborske govornice podržao radnike Đure Đakovića koji su se štrajkom pridružili skupini nezadovoljnika koji imaju hrabrosti reći dosta zanemarivanju . „Đurinci“ štrajkaju zbog neisplate plaća i stalnog zanemarivanja od strane Vlade RH koja bi osim što postavlja neučinkovite uprave trebala voditi brigu o opstanku gospodarstva u Slavoniji.
Vlaović je rekao „Nažalost od jutros štrajka i 600 radnika u grupaciji Đuro Đaković, tvrtkama Specijalna vozila, Industrijska rješenje i Grupi Đuro Đaković. Zašto ? Zato jer nisu dobili plaću za rujan i nema naznaka rješenja problema. Premijer je zbog briselskih turneja zaboravio na Slavonski Brod, Đuru Đakovića i na više od 600 radnika.“

Martina Dalić zanemarivala je Slavoniju
Vlaović je iskazao nezadovoljstvo nečinjenjem Vlade koja je u srpnju dobila informaciju o stanju u Grupaciji a nije poduzela potrebne mjere, mada su sindikati tražili osnivanje kriznog menadžmenta da bi se prevenirali problemi.
„Koja je reakcija Vlade, ništa, propust. Propustili su u tri mjeseca nešto učiniti za grupaciju ĐĐ. Sjetimo se što ste govorili kad ste prije tri godine Đuru Đakovića skidali s liste tvrtki od strateške važnosti za RH. I tada sam protestirao radi toga…… rekli ste ništa ne brinite boriti ćemo se za tu tvrtku marom dobrog gospodara jednako kako da je na listi strateških poduzeća. Je li ovo što se događa mar dobrog gospodara? … za Croatiu Airlines se našlo 250 mil. kn da se spasi jer turistička smo zemlja i avio –kompanija je potrebna.
Pozivam premijera da doveze turiste u Slavonski Brod, jer je očito namjera da ĐĐ više ne proizvodi nego da to bude muzej Industrijskih postrojenja, muzej metaloprerađivačke industrije . Mogu govoriti turistima se ovdje nekada proizvodila najmodernija lokomotiva, ovdje se radio tramvaj, ovdje se proizvodio tenk, ovdje oklopno borbeno vozilo, ovdje su se gradili mostovi, a ovdje su se radila suvremena postrojenja. Je li to cilj ove Vlade? Je li 600 radnika zaslužilo da Đuro Đaković postane muzej, kuda će radnici u Irsku ili Njemačku?“
Vlaović je pozvao ministra Medveda da pomogne rješavati problem jer većina radnika su bili branitelji, pripadnici 108., 159. ili 139. brigade, pozvao je i radnike da inzistiraju na promjeni Uprave koja nije radila dat joj posao je r nije htjela ili nije znala rekavši:
„Radnici, vi budite krizni menadžment, neka Brođani preuzmu vođenje tvrtke, jer očito da HNS-ovcima koji su došli sa strane nije interes Slavonija, proizvodnja i radna mjesta u Đuri Đakoviću. Očito su neki drugi interesi bili.
Probudimo se i recimo, ako nam ne date da radimo, ako nam ne isplaćujete plaće, ako nam ne date da se obrazujemo u svom gradu i svom Sveučilištu što nam dozvoljavate, što planirate sa Slavonijom, Slavonskim Brodom. Premjeru , radnici su vas upozoravali još u srpnju, niste reagirali. Hoćemo li, uistinu, cijelu Slavoniju pretvoriti u muzej?“ zapitao je Vlaović u Hrvatskom saboru za saborskom govornicom braneći interese Slavonije i Slavonaca zaposlenih u Đuri Đakoviću.

Ostavi komentar