HSS-ovi zastupnici o štrajku učitelja i izmjenama Obiteljskog zakona

Objavio 4. listopada 2019. Nekategorizirano Nema komentara

HSS želi brinuti o onima koji odgajaju djecu i podižu ih, ali i onima koji ih uče da postanu kvalitetni članovi našeg društva, poruka je s konferencije za medije, održane u petak , 4.listopada u Hrvatskom saboru na kojoj su govorili HSS-ovi zastupnici Davor Vlaović i Željko Lenart.
Vlaović je kazao kako Premijer samo prigodničarski govori o ulaganju u znanost i obrazovanje koji bi trebali biti temelji za rast i razvoj i povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i često to čini sve do trenutka kada treba razgovarati o pravima učitelja i nastavnika na kojima je cjelokupan teret najavljene i potrebne reforme obrazovanja kao što je i danas.
Pozivamo ministricu Divjak da stane na čelo štrajkaške kolone učitelja i ustraje na povećanju plaće učiteljima
“Podupiremo zahtjeve učitelja da im se povećaju plaće za 6%, učiteljima će za listopad biti isplaćena plaća s osnovicom od 5695,87 kuna. Zar je to plaća za učitelja koji bi trebao biti motiviran za svoj rad s djecom? Učitelji su degradirani. Podržavamo njihov štrajk jer očito bez pritiska ni nema razgovora o konkretnim rješenjima. Ministrica Divjak deklarativno podržava štrajk učitelja, ali kad dobije na Vladi informaciju da novaca nema, onda se nekako povlači”, rekao je zastupnik HSS-a te pozvao ministricu Divjak da stane na čelo štrajkaške kolone učitelja.
Tražimo da ministrica stane zajedno s učiteljima na čelo štrajkaške kolone i ukoliko ne dođe do realizacije povećanja plaća učiteljima, neka da ostavku. To bi bila prava ministrica koja se bori za svoj resor”, zaključio je Vlaović te dodao „Učitelji su bili degradirani 90., bio je rat, 95., bila je obnova, za njih nije bilo ni 2014. , bila je kriza. Sad opet nema za učitelje, a za druge u javnim i državnim službama ima. Zato podržavamo štrajk učitelja .“
Vlaović je poručio ministrici da je vrijeme za ostavku ako se ne izbori za učitelje i oni opet ostanu bez pristojnije plaće za svoj rad. Kao pozitivan primjer je istaknuo ulaganje u umjetnu inteligenciju i robotiku na FER-u ali poručio da roboti nikada neće moći zamijeniti učitelje koji su ključ razvoja društva.
Lenart: Tražit ćemo izmjenu Obiteljskog zakona kako bi se alimentacije plaćale na vrijeme
Zastupnik Željko Lenart najavio je kako će HSS u saborsku proceduru poslati izmjene Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na uzdržavanje djece u slučaju razvoda braka.
“Predložit ćemo da je Centar za socijalnu skrb dužan u ime djeteta pokrenuti i voditi postupak radi uzdržavanja, odnosno radi povećanja uzdržavanja ako roditelj s kojim dijete stanuje to pravo ne ostvaruje iz neopravdanih razloga dulje od 15 dana od dana kad je dijete steklo to pravo”, rekao je Lenart te istaknuo kako sadašnji rok od uzastopna 3 mjeseca mnogi zloupotrebljavaju.
“Oni koji trebaju plaćati alimentaciju to ne rade na vrijeme, preskaču iznose koje moraju platiti, a roditelji kojima treba biti isplaćena alimentacija su nemoćni jer je tek nakon 3 uzastopna mjeseca Centar za socijalnu skrb može pokrenuti postupak naplate alimentacije”, kazao je Lenart te dodao kako se to mora promijeniti.

2.Vlaović_Lenart1.Vlaović_Lenrt

Ostavi komentar