Ako je top menedžeru dovoljno 5 godina staža, zašto obrtnik mora imati 15

Objavio 3. listopada 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Obrt i obrtništvo je dio gospodarstva od kojeg se očekuje utjecaj na gospodarski rast te povećanje zapošljavanja i samozapošljavanja u Republici Hrvatskoj. Obrtnici kao što su vodoinstalateri, krojači, električari, keramičari, stolari …danas se u Hrvatskoj teško pronalaze, za poslove zamjene slavine, servisa plinskog bojlera ili čišćenja dimnjaka danas je gotovo nemoguće pronaći stručnu osobu što je posljedica nekontroliranog iseljavanja stručnih radnika iz Hrvatske.
U takvim okolnostima u četvrtak se u Hrvatskom saboru raspravljalo o Zakonu o obrtu. U ime Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata govorio je saborski zastupnik Davor Vlaović.
„Obrtnici su važna karika u gospodarskom razvoju Hrvatske, u kriznim godinama upravo su on bili kičma koja je osiguravala stabilnost. U Hrvatskoj je registrirano više od 86.000 obrtnika koji čine više od 40% svih gospodarstvenika. Kao takvi zaslužuju posebnu brigu.“ kazao je Vlaović te se osvrnuo na obrazovanje obrtnika što je i jedan od ključnih razloge donošenja Zakona uz potrebu ukidanja administrativnih opterećenja obrtnicima što bi trebalo dovesti do stabilizacije broja obrt i obrtnika.
„Važan čimbenik za postizanje stabilnost je Obrtnička komora koju treba osnažiti i dati joj alate da može biti pravi servis obrtnicima kako bi s terena stizalo što manje primjedaba na njen rad, a ima ih, obrtnici često imaju dojam kako je jedina uloga Komore naplata članarine. Predloženi Zakon trebao bi pomoći stvaranju tima obrtnika i Komore.“ rekao je dodao kao je važno povezivanje s ciljem pravilnog planiranja obrazovnih programa koji imaju zadatak osigurati dostatan broj kvalificiranih radnika što je u interesu i ostalih gospodarskih subjekata odnosno malih i srednjih poduzetnika. Naglasio je važnost učitelja, profesora i nastavnika u tom procesu, koji su nažalost danas zapostavljeni sa sramotno niskim i ispodprosječnim primanjima.
„Očekujemo da nosioci dualnog sustava obrazovanja budu i profesori u industrijskim i obrtničkim školama, oni to i jesu, zato njihov rad treba pravilno vrednovati kroz osobne dohotke, jedino tako će biti motivirani i odgajati će motivirane radnike i buduće obrtnike.“
Vlaović je istaknu važnost ukidanja administrativnih i ostalih prepreka koje sputavaju obrtnike te oni nerado na naukovanje uzimaju srednjoškolce, mada znaju da je to jedini pravi način za obrazovanje kvalitetnog radnika, kasnije i majstora. Apelirao je na roditelje i društvenu zajednicu koji bi mogli zajedničkim nastojanjem mladima na prihvatljiv način prezentirati obrtnička zanimanja i na taj način povećati upis učenika u obrtničke škole. Pozvao je na strateško promišljanje kod donošenja odluka o odobravanju obrazovnih programa i planiranje edukcija u bijelim ali i novim, zelenim zanimanjima kao što su zaštita okoliša, energetska učinkovitost te zanimanja vezana za klimatske promjene.
Spomenuo je problem sveprisutne korupcije u Hrvatskoj prilikom raspisivanja javnih poslova gdje obrtnici kao pojedinci nemaju nikakve šanse, posebice ako nisu stranački umreženi s vladajućim.
„Poseban problem obrtnika je neplaćanje, obrtnici nerijetko obave kvalitetno posao kao podizvođači, ali ne mogu naplatiti jer novac sjeda na račune onih koji su poslove ugovorili.“
U raspravi je poseban naglasak stavio na majstore i majstorske ispite te zatražio javnu objavu svih majstora po zanimanjima kako bi se uspostavila lakša komunikaciji između majstora i građana kojima su majstorske usluge potrebne. Vlaović je u ime HSS-a zatražio priznavanje majstorskog ispita s pet godina rada u struci i mogućnost samostalnog otvaranja obrta jer više staža se ne traži niti za top menadžere u državnim tvrtkama.
Zaključio je raspravu riječima: „U Brodsko-posavskoj županiji imamo 2.176 obrta s preko 3.800 zaposlenih, nekada je bilo do 2.600 obrta. Što se dogodilo, tko je kriv? Sigurno i zakonodavni okvir i provedba zakona koji su često na štetu obrtnika. Doradom ovog Zakona to možemo promijeniti.“

obrt_Vlaović

Ostavi komentar