Želimo biti u korak s vremenom, želimo biti i korak ispred – Brodski Stupnik

Objavio 15. rujna 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Subvencioniramo mlade za kupnju prve nekretnine s 20 tisuća kn, ali to nije dovoljno neće to zadržati obitelji, zadržati će ih radno mjesto, u Gospodarskoj zoni Rižino polje imamo 9 gospodarskih subjekata. Cilj nam je da u općini žive zadovoljni ljudi, a to postižemo pomaganjem rada svih udruga.
Općina Brodski Stupnik svečan je proslavila Dan općine u petak , 13. rujan sjećanjem na poginule branitelje, svetom misom i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Sjednica Vijeće održana je u novouređenom prostoru koji e i simbolično otključan za javnost, načelnik općine Brodski Stupnik Goran Jelinić (HSS) u svom izvješću je rekao kako vjeruje u tendenciju rasta izvornog proračuna, koji je u Općini Brodski Stupnik skroman u odnosu na susjedne općine i Hrvatsku. Optimizam temelji na dva potencijalna izvora promjena a to su pravedniji raspored nacionalnih sredstava i povećanje zaposlenosti n području Općine kao rezultat realizacije projekata koji su krenuli u ugovaranje i provedbu i prije 5-10 godina.
Želimo biti u korak s vremenom, želimo biti i korak ispred“ kazao je načelnik Jelinić istaknuvši kako je Općina orijentirana na projekte čijom realizacijom nadoknađuju skromnost proračuna, a jedan od projekata je i obnova i rekonstrukcija zgrade iz vremena Vojne krajine u kojoj je održana svečana sjednica Općinskog Vijeće , u istoj je smještena igraonica i turističko informativni centar, planira se i otvaranje dječjeg vrtića koji je u Brodskom Stupnik postao potreba.
„Zahvalan sam na razumijevanju, podršci, sinergiji i konstruktivnoj suradnji svih općinskih vijećnika jer donosimo odluke, kao što je i sufinanciranje sredstvima izvornog proračuna, da bi odobreni projekti bili realizirani. Za zgradu u kojoj smo danas sufinanciranje iz Fonda regionalnog razvoja je 2.5 mil. kn, izvorna sredstva su dosegla milijun kuna što za naš proračun nije malo. Vrijedilo je.“
Načelnik se pohvalio mnogim projektima koje Općina provodi od kojih je izdvojio rekonstrukciju Slavonske ulice u Brodskom Stupniku vrijednosti 1,5 mil. kn, rekonstrukciju ulica Josipa Kozarca i uz pomoć Hrvatskih ceste rekonstruirana je ulica Ilije Martinovića, vrijednosti 7 mil. kn, u Starom Slatiniku, energetsku obnovu tri općinske sportske zgrade uz pomoć europskih fondova. Planira se uređenje Križnog puta, edukativne staze i škole- projekt je vrijedan gotovo 100 tisuća eura
„Nećemo stati na energetskoj obnovi ovojnica javnih zgrada idemo i u drugu fazu, uvođenje centralnog grijanja, izgradnju solara na krovovima i dovođenje objekata u stanje primjereno vremenu u kojem živimo, kako bismo ih stavili na raspolaganje našim građanima i udrugama i prije svega našoj djeci. Istina projekte ne provodimo samostalno i dalje računamo na nacionalne i europske izvore financiranja. Mislim da smo i sada općina koja prednjači po broju, ne vrijednosti, odobrenih projekata od strane Fonda za ruralni razvoj. Potpisali smo 5, očekujemo potpisivanje šestog ugovora.“
Načelnik je posebno naglašavao da infrastrukturne projekte financiraju putem projekata, a sredstva izvornog proračuna , koja su uplaćena iz dohotka svih građana koji žive u Općini nastoje ostaviti građanima kroz financiranje rada udruga, vatrogasaca, potpore gospodarstvenicima ili mladim obiteljima. Pohvalio se izvrsnom popunjenošću Gospodarske zone Rižino polje u kojoj radi 9 gospodarskih subjekata koji su oslobođeni komunalnih davanja.
„Zašto to činimo. Želimo otvarati radna mjesta. Subvencioniramo mlade za kupnju prve nekretnine s 20 tisuća kn, ali to nije dovoljno neće to zadržati obitelji, zadržati će ih radno mjesto. Cilj nam je da u općini žive zadovoljni ljudi, a to postižemo pomaganjem rada svih udruga.“ kazao je Jelinić i otvoreno zatražio veću potporu Županije, onakvu kakvu imaju ostale općine.
Vrata obnovljene zgrade iz vremena Vojne krajine je simbolično otključala Matilda Copić, ravnateljici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je istaknula da joj je cilj i zadatak gospodarska i demografska obnova hrvatskog ruralnog prostora u cijeloj Hrvatskoj.
Copić je u Stupniku rekla „Imamo 1.050 projekata koji se provode u naseljima od 5.000 stanovnika.“ pri tom istaknula kako su u Agenciji spremni odgovoriti na svako pitanje s ciljem što bolje provedbe projekata koja je puno teža od samog dobivanja ugovora .“Bitno je osigurati i ceste i vodovode i dječje vrtiće i obnoviti domove da mladi ljudi imaju temeljnu infrastrukturu i da ostanu živjeti u ruralnom prostoru.“ ravnateljica je najavila i nove objave poziva za financiranje općinskih i poljoprivrednih projekata.
Prisutnima se obratio HSS-ov saborski zastupnik Davor Vlaović rekavši:
„Budite ponosni , jer imate zašto. Realizirali ste mnoge projekte, gospodarski i infrastrukturno revitalizirali Općinu sa skromnim izvornim proračunom koji imate. Malo je takvih općina.
Razvidno je, projekata ima u vašoj i ostalim općinama, ali j e činjenica da općinski proračuni nisu dostatni za njihovu realizaciju. Mora se nastaviti s decentralizacijom, ne samo ovlasti nego i fiskalnom decentralizacijom. Sve za sada najavljene porezne olakšice imaju cilj olakšanje poslovanja poduzetnicima, mi iz HSS-a to pozdravljamo. Treba voditi računa da to ne ide na uštrb prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave. Treba pronaći modele za jačanje fiskalnih kapaciteta općina. Idemo ka projektu „Pametnih sela“ zato je potrebno da se općine kao Brodski Stupnik i ostale slavonske općine stavi u jedan drugačiji položaj i da se više sredstava s državne razine izdvaja za slavonske općine i slavonske obrtnike i poduzetnike. Za programe koji rezultiraju novim radnim mjestima u Slavoniji treba dodatna financijska stimulacija. Ne mogu Slavonci imati iste uvjete kao gospodarski razvijena područja Zagreba, Rijeke ili Splita. Zato dajmo vjetra u jedra načelnicima kao što je Jelinić kojemu osobno i cijelom vodstvu općine čestitam na uspjehu.“
U ime načelnika prisutne n sjednici Općinskog vijeće pozdravio je HSS-ovac Ivan Šmit, a u ime Brodsko-posavske županije zamjenik župna Stjepan Bošnjaković.
Na svečanoj sjednici bili su prisutni načelnici susjednih općina Antun Pavetić (HSS), Tomislav Trtanj (HSS), Ivan Brzić ( HDZ) i pročelnica u BPŽ Klara Šćuka.
Na Svečanoj sjednici općinskog vijeća dodijeljena su priznanja najzaslužnijim građanima Općine.

00_Brodski Stupnik_HSS2130171.12-10112.293564_3.38

Ostavi komentar