Došlo je vrijem u kojem se mora početi voditi brigu o svakom proizvođaču

Objavio 6. rujna 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Predsjednik Hrvatske selačke stranke Krešo Beljak sa zamjenikom Davorom Vlaovićem i glavnim tajnikom Željkom Lenartom posjetio je 27. međunarodni bjelovarski sajam u petak, 6.rujna želeći na taj način ukazati na važnost poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje za Hrvatsku.
HSS-ovci su u fokus stavili izlagače, proizvođače hrane i stočare čije su štandove izložena grla posjetili i razgovarali o proizvođačkoj svakodnevici koja se u puno detalja razlikuje od sajmovanja . Sajam je za proizvođače mjesto na kojem prezentiraju plodove rada i mjesto na kojem svoju proizvodnju i sudbinu mogu usporediti s drugim hrvatskim proizvođačima, mjesto na kojem imaju priliku progovoriti o problemima i pohvaliti se uspjesima.
Život proizvođača u Hrvatskoj nije lagan i nije najteži rad na njivi, plasteniku ili farmi, ono što ne mogu savladati je birokratski aparat i stalne izmjene pravila ponašanja koje stvaraju neizvjesnost i beznađe. Problem je nesređeno „slobodno“ tržište koje štiti uvoznike i preprodavače, a domaćeg proizvođača tjera u dugove i napuštanje poljoprivrede, problem je neriješeno pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta koje će za nekoliko mjeseci moći kupovati stranci, a Ministarstvo poljoprivrede ne čin ništa da se to spriječi, mada ima mehanizme. Poljoprivrednici, stočari su posebice razočarani i pitaju se je li došlo vrijeme kada će posti sluge tuđih gospodara.
Predsjednik HSS-a Kešo Beljak je iz Bjelovara poručio da je došlo vrijeme u kojem Ministarstvo poljoprivrede mora početi voditi brigu o svakom proizvođaču i svakom kvadratnom metru hrvatskog poljoprivredno zemljišta, rekao je:
– HSS u prvom tjednu rada Hrvatskog sabora, nakon ljetne stanke, očekuje raspravu o Interpelaciji o radu Hrvatske Vlade radi nečinjenja u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima. Proizvodnja hrane uvijek je bila snažno oružje u borbi za život, dostupnost hrane je bila najčešći razlog seoba Hrvata, naseljavanja i raseljavanja pojedinih hrvatskih krajeva.
HSS-ovci su pozvali Vladu Republike Hrvatske da prestane statirati i pogodovati strancima jer će Hrvatska ostati bez Hrvata, prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, koje je glavni resurs za proizvodnju hrane, je veliki korak upravo u tom pravcu.
Saborski zastupnik Davor Vlaović se zapito gdje je zapela provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu te se osvrnuo na tržište poljoprivrednih proizvoda i rekavši da mora prestati praksa pogodovanja uvoznicima, a Hrvatska ne smije postati mjesto za zbrinjavanje viškova stare hrane koju masno plaća Hrvatska sirotinja aludirajući pri tom na uvoz prošlogodišnjih jabuka iz Poljske dok cijenom o 1,8 kn/kg ovogodišnje berbe domaći proizvođači jabuka ne mogu pokriti niti troškove proizvodnje.

WhatsApp Image 2019-09-06 at 13.33.54

Ostavi komentar