Poljoprivreda treba pomoć, ne obećanja!

Objavio 10. srpnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Sjednica Županijske skupštine brodsko-posavske županije održana u srijedu, 10. srpnja protekla je u znaku izvješća o radu ustanova kojima je Županija osnivač među koja je zalutalo Izvješće o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini.
Županijski vijećnik, načelnik općine Nova Kapela i predsjednik Kluba vijećnika HSS-a Ivan Šmit govorio je o stanju poljoprivrede u Brodsko-posavskoj županiji ocijenivši ga ocjenom nedovoljan. Prema Šmitu nedopustiva je manipulacija državni poljoprivrednim zemljištem koja je u Županiji prisutna i identična modelu Agrokor kazavši da su u Starom Petrovom Selu firmu Golf d.o.o. kupili su Slovenci, ne zato da bi jačali gospodarstvo i razvijali Slavoniju. Kupili su ju samo zato što ima koncesiju na 215 ha državnog poljoprivrednog zemljišta u trajanju 50 godina. Istovremeno ništa ili vrlo malo se čini na provođenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu u dijelu koji se odnosi na brodsko-posavske poljoprivrednike i domicilno stanovništvo rekavši:
„Prošlo je šesnaest mjeseci od donošenja novog Zakona, a na našoj županiji nije raspisan natječaj niti za jedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta. Domaćem stanovništvu, svima onima koji se nisu odrekli poljoprivrede i proizvodnje hrane prijeti opasnost od gubljena tog dijela poljoprivrednih površina jer će uskoro stranci, strane fizičke osobe, moći kupovati hrvatsku zemlju. Već sada se to događa i na našoj Županiji, Slovenci kupuju tvrtke kako bi došli do naše najplodnije zemlje. Što ćemo ostaviti u nasljeđe našoj djeci ?“
Šmit se osvrnuo na klimatske promjene koje se događaju i česte pojave oluja na području Slavonije o kojima nije strateški promišljano i nema rješenje niti za protugradnu obranu niti za naknadu štete poljoprivrednicima.
„Na velikom djelu Županije uskraćene su protugradne rakete za lansirne stanice, kao posljedicu imamo proglašenje elementarnih nepogoda za niz općina između Gradiške i Broda. Proglašenje elementarne nepogode iza koje ne stoji i materijalna pomoć proizvođačima hrane, našim ratarima, voćarima i vinogradarima je besmislena i nepotrebna. Poljoprivrednici očekuju konkretne mjere.“ Kazao je Šmit.
Hrvatska seljačka stranka danas, kao i uvijek, proizvodnju hrane na hrvatskim njivama smatra nezamjenjivom i potrebnom, poljoprivredna proizvodnja je uvijek kroz povijest bila teška i izložena klimatskim utjecajima zato smatraju da potporu i zaštitu poljoprivrednici moraju dobiti od županijskih i državnih institucija.

Ostavi komentar