TKO JE KRIV ZA OLUJE

Objavio 27. lipnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Zelena, eko zastava izvješena je u četvrtak u dječjem vrtiću Ivančica u Oriovcu, izvijestili su na službenim stranicama općine Oriovac, kažu da je zastava obilježje kojim se označava provođenje ekoloških mjera zbrinjavanja otpada nastalog u ustanovi i educiranja najmlađih članova o ekologiji, oporabi otpada i životu u skladu s prirodom. Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović istovremeno je raspravljao o Zakonu o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti te rekao kako su za vremenske prilike koje ovih dana pogađaju Hrvatsku krive klimatske promjene nastale kao rezultat čovjekovog neznanja ili nebrige za okoliš.
„Česti su temperaturni, oborinski ili vjetreni ekstremi rezultat čega su velike štete na prirodi, usjevima i imovini. Takvom stanju se ne možemo, niti smijemo, prilagoditi i nato naviknuti, moramo reći da kao društvo nismo zadovoljnim onim što se čini u zaštiti prirode i prevenciji klimatskih promjena.“ kazao je Vlaović naglasivši kako stabilne klimatske prilike, na koje smo navikli, su temelj za planiranje gospodarskih djelatnosti u Hrvatskoj, a zakoni i ustanove kao Državni hidrometeorološki zavod moraju doprinijeti održanju stabilnosti i mogućnosti planiranja.
„Zemlje u našem okruženju imaju vijeća za praćenje klimatskih promjena, podrška su javnim tijelima i gospodarstvenicima za donošenje odluka. Nažalost na promjene u prirodi koje su rezultat čovjekove nebrige reagiramo tek kad nas drugi upozore. Nedavno su nas upozorili osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti na prosvjedu u Zagrebu . Je li samo mladima stalo do okoliša i prirode s kojom će moći živjeti. Vjerujem da bi nam svima trebalo biti važno u kakvom okolišu živimo“
Upozorio je da nema proizvodnje hrane, proizvodnje energije i razvoja društva bez praćenja i čovjekovog utjecaja na klimatske promjene. Rekao je kako se u stalnoj borbi za stjecanjem kapitala ne čini dovoljno za sprječavanje negativnih utjecaja na prirodu.
„Ne mogu se složiti s tim da nam je važna samo proizvodnja energije neovisno radi li se o proizvodnji iz fosilnih goriva ili obnovljivim izvorima. Energija se može i treba proizvoditi u vjetroelektranama, solarnim elektranama ili iz biomase.“ Rekao je da je to preduvjet za oporavak prirode i stvaranja povoljnih uvjeta za proizvodnu hrane u Hrvatskoj koju je u današnjim uvjetima, s čestim klimatskim ekstremima, teško proizvesti.
„Ledenjaci se tope duplo brže nego li su to predviđale najcrnje prognoze, klima se mijenja, dnevne količine oborine znaju biti i do 150 mm/m2 , događaju se bujice. Šume , koje su prirodna barijera za oborine , smo posjekli zato poplave u općini Cernik, Okučani i Rešetar, olujno nevrijeme u Slavonskom Brodu. Niti Hrvatske vode, koje ne čine dovoljno na održavanju kanalske mreže, nisu bez grijeha. Potrebno je započeti s izgradnjom planiranih retencija u Rešetarima i Podcrkavlju, završiti retenciju Londža u Požeško-slavonskoj županiji.“
Zapitao je tko će sanirati štetu građanima i čestitao je Mariji Pejčinović Burić na izboru za tajnicu Vijeće Europe i poručio da se kroz tu funkciju založi za aktivniju zaštitu okoliša po europskim principima, da se Europa založi za ekološke politike i suprotstavi Trumpovom divljem kapitalizmu koji usprkos potpisivanju sporazuma o okolišu iste ne poštuje.
U raspravi se osvrnuo na potrebu aktivnijeg provođenja Zakona o obrani od tuče podsjetivši na sezonu obrane koja je počela 15. travnja, a još uvijek se ne provodi jer protugradne postaje nemaju reagense i rakete koji su sredstava za rad.
„Čini se d neki ne žele provoditi Zakon o obrani od tuče, tko je to, Državni hidrometeorološki zavod ima prihode od županija, Ministarstva poljoprivrede i osiguravajućih kuća. Zašto je utrošen novac ako nije za rakete i reagense? Samo 100 od 300 postaja za zaštitu od tuče je aktivno i njima su preusmjerene zalihe, štiti se samo istočna Slavonija. Netočna je informacija da susjedne države nemaju protugradnu zaštitu raketama. Bosanska Posavina je ovih dana na taj način zaštićena. Tko će odgovarati za štete koje su nastale na poljoprivrednim kulturama i imovini? Radimo za uvozne lobije ne štiteći od tuče, ne radimo za naše poljoprivrednike!“
Vlaović je kazao da su vremenske prilike koje imamo rezultat nebrige čovjeka baš kao i onečišćeni zrak u svim velikim gradovima, posebice u Slavonskom Brodu. Briga za prirodu i zdrav okoliš kreće od svakog pojedinca i sramotno je da mladi moraju prosvjedovati jer žele čist okoliš i prirodu.

3

Ostavi komentar